Winnaar Anne Raphael heeft gedichtenwedstrijd gewonnen

Hoogeveen – (22-05-2024) Op 4 mei heeft Ralph Mulder een gedichtenwedstrijd georganiseerd in de bibliotheek van Hoogeveen.

Iedereen kon deelnemen aan deze gedichtenwedstrijd die in het teken stond van 4 mei.

Ralph Mulder organiseerde deze wedstrijd om mensen te wijzen op het belang van vrijheid en vrede. Hij vindt dat we de vrijheid die we in Nederland kennen, moeten koesteren.

De 12 deelnemers die zich hadden aangemeld, konden hun gedicht schrijven vanuit hun eigen persoonlijke expressie, en over wat zij wilden zeggen over vrede. Een gedicht hoefde niet per se te rijmen, zolang het maar klonk.

Anne Raphael, 17 jaar, was eerst nog twijfelachtig, maar haar nieuwsgierigheid overwon en uiteindelijk nam ze toch plaats aan de schrijverstafel. Na verloop van tijd pakte ze haar pen en zonder enige vorm van gedicht- of schrijfervaring toverde ze haar eerste gedicht op papier.

VREDE
Nooit meer oorlog, is een droom voor iedereen.
Maar het is anders dan voorheen.
Censuur, hoe kan dat nog met alle media, maar het gebeurt toch nog.

De Kristal nacht was heel erg, toch een grote berg met slachtoffers.
Door eigen geloof nog één dood.
Nog komt het antisemitisme terug.

Je weet niet wat er nog gebeurt.
Zij en ik die zitten, terwijl anderen straks niet kunnen pitten.
Of anderen die telkens treuren.

Het eind komt vaak te snel voorbij.
Dus geniet van het leven en wees blij.
Hoe snel de bevrijding is, dat is toch zekerheid?
Dat is een leugen die veel mensen meemaken.
Ons kan het alleen maar raken.
Wat kunnen wij doen, voor nu alleen maar poen.
Vertrouwen op een ander is toch tabé, dus hup onzekerheden weg ermee.

Anne’s gedicht werd gekozen vanwege haar gedachtengoed op deze leeftijd, haar spontaniteit in het schrijven en de vorm van rijm en ritme die ze wist te pakken. De driekoppige jury had een zware taak om de 12 gedichten te beoordelen, maar uiteindelijk werd Anne unaniem tot winnaar uitgeroepen.

Vandaag werd de prijs uitgereikt in de bibliotheek van Hoogeveen door Ralph Mulder, schrijver en dichter die al diverse boeken op zijn naam heeft staan.

Het prijzenpakket bestond uit een proefabonnement van 3 maanden bij de bibliotheek Hoogeveen, een schilderij gemaakt op hout door Atelierthuijltjes & Jekunsthet, chocoladebonbons van Chocolaterie De Kolibrie, een gedichtenbundel van Ralph Mulder, en een uitnodiging van Hoogeveen Regio om haar gedicht volgend jaar voor te dragen tijdens de opening van een expositie. Tevens wordt het gedicht geplaatst op Hoogeveen Regio.

Verslag en foto’s: Paula Bansema