Hoogeveen, 20 oktober 2024 – Na de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag, waarbij een grote groep jongeren de sfeer verstoorde, rijzen er veel vragen over de toekomst van de kermis in Hoogeveen. Heeft het nog zin om de kermis te laten doorgaan?
Feiten op een rijtje
Elk jaar is er wel een groep jongeren die het nodig vindt om met elkaar op de vuist te gaan en zich te bundelen om meer rottigheid uit te halen. Afgelopen vrijdagavond was het weer raak in de Jumbo.
Er waren kleine vechtpartijen, een meisje moest met de ambulance worden afgevoerd, en er werd diefstal gepleegd in de Jumbo. De politie en handhaving kwamen ter plaatse om de situatie zo goed mogelijk in banen te leiden.
Gevolgen voor de kermis
Uit onderzoek blijkt dat zelfs ouderen met jonge kinderen niet meer over de kermis durven te lopen. Dit heeft tot gevolg dat de kermisexploitanten die voor de kleine kinderen daar staan, geen klandizie krijgen en niets verdienen.
Ouderen in de flats rondom de kermis durven ’s avonds niet meer op straat om een boodschapje te doen vanwege de onrust die jongeren kunnen veroorzaken.
De kermisexploitanten waren niet goed gestemd en hebben niets verdiend. Een van hen vertelde zelfs: “We komen nooit meer in Hoogeveen terug.”
Rol van de politie
Er heerst veel onbegrip naar de politie toe. Wat kan de politie nu eigenlijk doen?
Eigenlijk kan de politie weinig doen, ook al zouden ze dat graag willen. De overheid heeft wetten gemaakt die de mogelijkheden van de politie beperken. Op het moment dat de politie een jongere in de kraag vat, worden ze al snel op het matje geroepen.
De jongeren weten dit en voelen zich daardoor vrij om te doen en laten wat ze willen, vooral wanneer ze in grote groepen samenkomen.
Wat kan de politie doen bij een klein vergrijp?
Als een jongere van 14 jaar een klein vergrijp pleegt, zoals winkeldiefstal of vandalisme, kan de politie het volgende doen:
Stevig gesprek: De jongere wordt stevig toegesproken, vaak in aanwezigheid van de ouders.
HALT-programma: De jongere kan worden doorverwezen naar het HALT-programma, waar ze bijvoorbeeld excuses moeten aanbieden of een taakstraf moeten uitvoeren.
Waarschuwing: De politie kan een officiële waarschuwing geven, die wordt geregistreerd maar niet direct tot een strafblad leidt.
Ouders informeren: De ouders of verzorgers worden altijd geïnformeerd over het incident en de genomen maatregelen.
De toekomst van de kermis in Hoogeveen hangt nu af van de maatregelen die genomen worden om de veiligheid en sfeer te waarborgen. Wat denk jij, moet de kermis blijven of niet?
Verslag en foto: Paula Bansema