Wat is de Drentse naam van ons dorp?

Beilen-(24-03-2024)‘Op Stee’ online lanceerd

Tweetalige plaatsnaamborden kom je op steeds meer plekken in de provincie tegen. Het actiecomité Drents op Stee heeft zich hier ruim 10 jaar voor ingezet. Het comité ging in de meertmaond-streektaolmaond telkens ’s nachts op pad om in het geheim bestaande plaatsnaamborden te voorzien van hun Drentse naam. Gisteren heeft het comité aangegeven dat het stopt met deze ludieke acties en zichzelf opheft. Daarom lanceert Huus van de Taol vandaag de pagina Op stee op hun website.

Hierop staan de plaatsen met hun Drentse naam overzichtelijk op alfabet weergegeven, zoals Abel Darwinkel dat voor Drenthe tien jaar geleden in kaart gebracht heeft. Zo kan iedereen ook zelf opzoeken hoe de Drentse naam van een dorp geschreven wordt.

Zo heet Wilhelmsoord (bij Emmen) in het Drents Loeksham, woon je in Wespert wanneer je in Westdorp woont en zou er ’t Nieveen op de borden van Gasselternijveen komen te staan.

Ben je nieuwsgierig naar hoe jouw plaatsnaam in het Drents geschreven wordt? Kijk dan nu op huusvandetaol.nl/opstee.

Het Huus van de Taol is de streektaalorganisatie die het Drents promoot met als doel om het een taal te laten zijn waar de gebruikers trots op zijn en die niet-gebruikers waarderen.