Theater Na de Dam: Schrijven aan een dode?

Hoogeveen-(29-04-2024)De Tweede Wereldoorlog herdenken in Theater De Tamboer 

Hoe vind je de weg terug naar het leven na een oorlog? En hoe (over)leef je met een partner die getekend is door traumatische ervaringen? Zaterdag 4 mei, 21.15 uur, wordt het persoonlijke verhaal Schrijven aan een dode? Ten tonele gebracht in De Tamboer. Een intieme voorstelling over de strijd om de Grebbeberg waar ook zo’n 250 Hoogeveense mannen vochten. Sommigen keerden terug naar huis; fysiek ongeschonden, maar emotioneel getekend. 

Het verhaal
In mei 1940 wacht Engel vol spanning op een teken van leven van haar man Egbert, die betrokken is bij de strijd om de Grebbeberg. Hij komt terug, maar is niet de Egbert die hij altijd is geweest. Samen pakt het echtpaar het leven zo goed mogelijk op. In 1950 kondigt President Truman de Derde Wereldoorlog aan, hierdoor belandt Egbert in een psychose. Hoe overleeft Engel naast een geliefde met een trauma?

Drents tintje
De Drentse tekstschrijver Janne IJmker en actrice Wendi Koster namen als basis voor het verhaal de geschiedenis van hun oma. Haar man kwam fysiek gezond, maar mentaal beschadigd terug uit de strijd om de Grebbeberg. 

Publieksreacties:
“Een intense, indrukwekkende en confronterende voorstelling met een zacht randje en zichtbaar met liefde gemaakt.”
“Wat een impact heeft oorlog, generatie op generatie. Wat mooi dat jullie op deze manier bijdragen aan een stuk bewustwording.”
“Ik wilde, toen het licht uitging, nog geen afscheid nemen van Engel.”

Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Door de unieke kracht van theater wil Theater Na de Dam de onbekende en niet-vertelde verhalen van de Tweede Wereldoorlog herdenken, overbrengen en tastbaar maken.

Meer informatie en kaarten: https://detamboer.nl/programma/schrijven-aan-een-dode-theater-na-de-dam-2024