Rond de Stamtaofel in Elim, 70 jaar demping Dwarsgat

Elim-(16-03-2024) Gisterenavond was er volop belangstelling in het buurthuis “De Open Deur” in Elim, ter gelegenheid van een historische avond Rond de stamtaofel, 70 jaar demping Dwarsgat.

Alie Zantingh opende de avond en hete iedereen welkom en gaf Albert Metselaar daarna het woord die een prachtige presentatie gaf over de periode van de veenvorming, het Bosmeer, De Meppense Venen tot en met de vorming van het Dwarsgat.
In 1954 werd het Dwarsgat in Elim gedempt, dit werd o.a. getoond met mooie oude foto’s van 70 jaar geleden.

De bezoekers werden onverwachts verrast door een spreekster Emmy Wemmenhove, die enthousiast mooie herinneringen deelde over de tijd na de demping van het Dwarsgat. Verhalen werden gedeeld en geweldige herinneringen kwamen tot leven.

Directeur van het Huus van de Taol, Renate Snoeiing, zat aan de stamtafel met drie gasten uit Elim waaronder Willem en Gerard Brouwer en Stoffer Kikkert.
Ook hier werden weer prachtige herinneringen naar boven gehaald en veel gelachen over deze vervlogen tijden en de grote verandering wat de demping van het Dwarsgat met zich mee bracht.
Niets meer over het water, zoals voor die tijd werd gedaan met de bok wanneer je bijv. naar de dokter moest, of dat de brandweer ter pas moest komen om een brand te blussen.
70 Jaar geleden werd het anders na de demping en ontstond er een nieuw Elim, die toegankelijk werd voor bereik, maar ook ruimte bood voor verdere ontwikkelingen van het dorp.

Na de pauze werd er een quiz gehouden, waarbij vragen werden gesteld over de presentatie voor de pauze en vragen over bijzonderheden van de Drentse taal.
Deelnemers konden prachtige prijzen winnen, verzorgd vanuit het Huus van de Taol.
De hele avond stond ook in teken van de Drentse taal, alles werd dan ook in het Drents gepresenteerd, en stond in teken als activiteit in de Meertmaond (Dialectmaond)

Een gezellige historische avond vol met prachtige herinneringen in samenwerking met het Huus van Taol, werkgroep Hoogeveen e.o., Stichting Levende Geschiedenis Drenthe, en Stichting Informatiecentrum Geschiedenis Hollandscheveld &Hoogeveen e.o.

Verslag: Paula Bansema, Foto’s: Focus met Passie