Remembrance Sunday 12 november 2023 op de begraafplaats Holandscheveld.

Hollandscheveld-(12-11-2023) Vandaag een dag om even stil te staan en een gepaste herdenking te houden op Remembrance Sunday.
Remembrance Day de dag dat er een eind kwam aan de Eerste Wereld oorlog, maar ook worden de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Op de begraafplaats van Hollandscheveld liggen 9 graven van de piloten die gesneuveld zijn in de Tweede Oorlog, hun namen staan vermeld  op een herdenkingsplaquette begin van deze begraafplaats.

Veteraan Glenn Bloemberg nam het woord, en vertelde hoe belangenrijk het is om toch even bij dit soort herdenkingen even bij stil te staan, voor de mensen die toen der tijd voor ons hebben gevochten voor onze vrijheid.
Albert Metselaar vertelde nog een bijzonder verhaal over Albert Albino die 29 november 1943 om het leven kwam. En gaf een korte uitleg over de piloten die vanmiddag werden herdacht
Daarna liep een kleine delegatie naar de graven om daar de herdenking te houden.

Glenn Bloemberg gaf nog een kleine toespraak ook op betrekking tot hemzelf als veteraan, zijn woorden “Als je blijft inzetten voor het algemeen belangen en erop vertrouwd met wat er ook gebeurt dat je altijd weer terugkomt dan durf je deze stap te zetten dat doen niet alleen de militairen, Glen stelde ook als voorbeeld de politie, de brandweer de ambulancediensten dit zijn allemaal mensen die een stap voorwaarts doen als andere mogen blijven staan.”

“De gevallenen hebben voor ons het hoogste offer moeten brengen en hoe mooi is het om in lengte der dagen de namen van deze mensen die gesneuveld zijn kunnen lezen en kunnen noemen en een moment als deze herdenking gebruiken om hierbij stil te staan.
Dat is de verbinding dat veteranen en militairen hebben met hun voorgangers, “aldus Glenn Bloemberg.

Na zijn toespraak bracht men de eregroet en alvorens de taps geblazen werd door Albert Metselaar met daarna een minuut stilte.
Op de graven werden bloemen gelegd door de familie van Veteraan Richard Annen.

Verslag: Paula Bansema, Foto’s: Focus met Passie