Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi barst zaterdag los  


Steenwijksmoer – Velen hebben er al maanden naar uitgekeken, maar zaterdag 23 december vanaf 18.00 uur is het eindelijk weer zo ver. Het Protos-Weering-Zaalvoetbaltoernooi gaat dan voor de 47ste keer van start en de spanning is al voelbaar in Drenthe, Overijssel en Groningen. Het veldvoetbal heeft een winterstop, waardoor de aandacht volledig wordt gericht op het immens populaire zaalvoetbaltoernooi, georganiseerd door Protos uit Steenwijksmoer. De voorronde staat weer bol van de aantrekkelijke derby’s en dat maakt de eerste ronde van het toernooi ook zo boeiend.

De laatste weken is er nog een mutatie te noteren geweest. De organisatie kreeg te maken met één afzegging. De organisatie prijst zich gelukkig met een goed gevulde wachtlijst, zodat de opengevallen plaats zonder problemen ingevuld kon worden. VVAK neemt de plaats in van VAKO, dat afzegde. VVAK komt in poule K in Westerbork samen met VKW, Hoogeveen zondag, Gomos en Veendam 1894.
De organisatie heeft het reglement hier en daar gewijzigd. De twee belangrijkste aanpassingen zijn dat scheenbeschermers verplicht zijn vanaf de aankomende editie en dat het toernooi gaat werken met twee codes voor de strafmaat van de rode kaart. Code 2 betekent een licht vergrijp rode kaart (zoals hands, shirt vasthouden etc.) en een schorsing voor alleen dezelfde speelavond. Code 3 betekent een zwaar vergrijp rode kaart (zoals een zware tackle, slaan, schoppen, schelden) en dan krijgt de bewuste speler een schorsing voor de rest van het toernooi.
De organisatie is volop in voorbereiding. De magazines zijn gedeeltelijk gestuurd en zullen worden uitgedeeld, vrijwilligers zijn allemaal geregeld. Pinautomaten staan klaar, dus men kan pinnen tijdens het toernooi. Kortom, de organisatie is er klaar voor. Deze week vinden de laatste voorbereidingen plaats in Angelslo, zoals bijvoorbeeld het ophangen van de vlaggen.

Tijdens de voorronde van het 47ste Protos-Weering-Zaalvoetbaltoernooi komen de finalisten van de vorige editie elkaar nog niet tegen. De vorige finalisten waren SVBO, Hoogeveen, Noordscheschut, DZOH, Germanicus en HZVV.
Eersteklasser DZOH is in poule A in sporthal Angelso in Emmen de favoriet. De ploeg treft vijfdeklasser sc Angelslo, derdeklasser De Weide, tweedeklasser HOVC en vierdeklasser KSC. De nummer vier van de vorige editie, Germanicus, speelt zoals gebruikelijk de voorronde in de Drostenhal in Coevorden. Het zal het moeten opnemen tegen stadsgenoot en derdeklasser Raptim, vierdeklasser SVBO zaterdag, derdeklasser Schoonebeek en vijfdeklasser NKVV. HZVV werd tijdens de vorige editie zesde, maar is in de voorronde van het 47ste toernooi in een loodzware poule beland. In sporthal Ezinge in Meppel treft de eersteklasser de zaterdag vijfdeklasser en koploper Alcides, eersteklasser Alcides zondag, derdeklasser sv Pesse en zaterdag derdeklasser en koploper FC Meppel. Het organiserende Protos speelt in poule T in sporthal Het Punt in Vroomshoop. De vierdeklasser neemt het op tegen sportlust Vroomshoop, Bruchterveld, Bergentheim en MVV ’69. Bruchterveld en Bergentheim hebben in enkele edities uitstekend gepresteerd en de supporters maakten er een groot feest van en dat zal nu niet anders zijn.

De Drenthehal in Beilen barst van de derby’s met de Beiler ploegen Beilen zondag, Fit Boys en Beilen zaterdag en BSVV en sv Hoogersmilde. In vrijwel alle twintig hallen worden lokale derby’s gespeeld en dat is juist één van de oorzaken van de aantrekkelijkheid van de voorronde. Dat belooft weer vroeg figuurlijk vuurwerk in de hallen.
De opzet van het zaalvoetbaltoernooi is al een aantal jaren ongewijzigd gebleven vanwege het grote succes en ook deze editie zal dat het geval zijn. De voorronde begint zaterdag 23 december om 18.00 uur, waarna de kwartfinale op woensdag 27 december vanaf 18.00 uur plaatsvindt. De halve finale wordt gespeeld op zaterdag 30 december vanaf 18.00 uur. De traditionele tussenronde begint woensdag 3 januari 2024 om 18.00 uur, terwijl drie dagen later, op zaterdag 6 januari 2024 vanaf 11.00 uur de finale plaatsvindt in sporthal Angelslo in Emmen. Dan wordt duidelijk of titelverdediger SVBO haar titel heeft geprolongeerd of het zaalvoetbaltoernooi een andere winnaar heeft gekregen.

De voorronde van zaterdag 23 december wordt gespeeld op twintig locaties, namelijk: sporthal Angelslo in Emmen, sporthal De Citadel in Dedemsvaart, sporthal Het Activum in Hoogeveen, sporthal ’t Grootveld in Dalen, sporthal De Eendracht in Zwartemeer, sporthal De Beek in Hardenberg, sporthal Esdal in Emmen, sporthal De Mondenhal in Nieuw-Weerdinge, sporthal Het Punt in Vroomshoop, sporthal De Börkerkoel in Westerbork, sporthal ’t Noorderslag in Slagharen, sporthal De Binder in Gramsbergen, sporthal Drenthehal in Beilen, sporthal De Marke in Hollandscheveld, sporthal Erica in Erica, sporthal De Koel in Borger, Sporthal De Klabbe in Emmer-Compascuum, sporthal Drostenhal in Coevorden en sporthal, sporthal Ezinge in Meppel en De Carrousel in Ommen.

Zaterdag gaat de 47ste editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi dan eindelijk van start in twintig hallen tegelijk. De nummers één en twee en de beste tien nummers drie plaatsen zich voor de kwartfinale.

Foto: Pixabay