Programmering De Tamboer en Het Podium 9 t/m 19 maart 2024

Hoogeveen-(05-03-2024)The Da Vinci Ode| Rob & Emiel

Zaterdag 9 maart | 20.15 uur | show | De Tamboer

Rob en Emiel ontrafelen geheimen en mysteries in deze reis door de tijd. Het duo presenteert een unieke mix van cabaret en magie met psychologische experimenten, vingervlugheid en verbijsterende mind-reading. Na deze niet te bevatten show vol humor blijkt de lijn tussen echt en illusie flinterdun. Lukt het Rob en Emiel om het onmogelijke te realiseren en de code te kraken? 

Rob Mollien en Emiel Lensen wonnen vele nationale en internationale prijzen. Zo is het duo 14-voudig Nederlands Kampioen en behaalden ze driemaal het podium op het WK Magic. Het tweetal maakt televisieprogramma’s als Street Magic, Magic Battle en Testcase. Met hun achtste theatershow beloven ze een bijzondere avond. 

Meer informatie en kaarten: https://detamboer.nl/programma/rob-en-emiel-the-da-vinci-2024
NNO Piano Trio | Händel, Milhaud, Suk en Shostakovitch

Zondag 10 maart | 14.00 uur | klassiek | De Tamboer

Sergiy Bolotny (viool), Gijs Philip van Schaik (viool) en Keiko Sakuma (piano) spelen op zondagmiddag 10 maart werken van Händel, Milhaud, Suk en Shostakovitch. Een heerlijke middag vol kamermuziek. 

Josef Suk was een Tsjechische componist, pedagoog en violist, die in 1898 trouwde met de dochter van Dvorák. Na Smetana, Dvorák en Janácek belichaamde hij de hoop van de Tsjechische muziek. Zijn muziek uit die tijd is vrolijk, verliefd en laat Romantisch. Na tragische wendingen in zijn leven werd zijn muziek ingetogen.

Naast werken van deze Tsjech, wordt ook kamermuziek van Händel, Milhaud en Shostakovich ten gehore gebracht, uitgevoerd door het Noord Nederland Orkest Piano Trio.

Meer info en kaarten: https://detamboer.nl/programma/nno-piano-trio-2024
Them Dirty Dimes | P.J.M. Bond & Jonathan Rhodes

Zondag 10 maart | 14.00 uur | folk| Het Podium

Drie acts zorgen voor een complete middag vol folkmuziek in Het Podium. Op zondag 10 maart reizen P.J.M. Bond, Jonathan Rhodes en Them Dirty Dimes af naar Het podium. 

P.J.M. Bond | 14.00 – 14.45 uur
P.J.M. Bond heeft zijn sporen verdiend met zijn band Dandelion, waarmee hij verschillende singles, EP’s en albums uitbracht. In 2021 bracht Bond zijn debuut-solo-EP getiteld Sunset Blues uit en trok daarmee direct internationale aandacht. Americana UK noemde het “gitaar- en vocaal folkperfectie”, en het countryblog Holler stelde dat Bond een ingetogen meesterwerk had gecreëerd.

Jonathan Rhodes | 15.00 – 15.45 uur
Deze Groningse singer-songwriter brengt een frisse dosis optimisme. Met zijn Americana/folkmuziek, rauwe blues en een vleugje gospel verkent hij zonder angst de diepten van zijn ziel. Zijn muziek varieert van meeslepende roots rock tot delicate, fragiele nummers, waardoor luisteraars op het puntje van hun stoel belanden.

Them Dirty Dimes 16.15 – 17.30 uur
Them Dirty Dimes grijpt terug naar oude genres en smeedt daar iets nieuws van. Met hun gevarieerde set schiet de band van gypsy naar blues en van americana naar dixieland. Na het goed ontvangen debuutalbum presenteerde Them Dirty Dimes in 2023 opvolger Empty Pockets. Van een zwart sprookjesachtig duet tot Dylanesque folksongs; Them Dirty Dimes kent de kracht van een goed verhaal.

Meer info en kaarten: https://hetpodium.nl/agenda/them-dirty-dimes-2024

Frans Hals, zijn tijd ver vooruit | Lezing door kunsthistoricus Margaret Breukink

Dinsdag 12 maart | 19.30 uur | lezing | Bibliotheek

Van 16 februari t/m 9 juni is de tentoonstelling Frans Hals, Zijn tijd ver vooruit te zien in het Rijksmuseum Amsterdam. Op dinsdag 12 maart vindt er een lezing plaats over deze invloedrijke schilder in de Bibliotheek Hoogeveen. 

Uitzonderlijk vernieuwend, vermakelijk en bijna baldadig: Frans Hals was een van de meest bepalende schilders van de 17e eeuw. Zijn levendige, losse manier van schilderen werd zo invloedrijk dat je bijna zou vergeten dat hij hier de grondlegger van was. Hij wordt zelfs gezien als voorloper van het impressionisme. Met de ongeveer vijftig werken uit binnen- en buitenland word je als bezoeker deelgenoot gemaakt van zijn ontwikkeling, waarbij hij steeds meer met de traditie durft te breken en vol vertrouwen zijn eigen(wijze) weg vindt.

De lezing wordt gegeven door Margaret Breukink, die met haar ruime ervaring en kennis van de kunstgeschiedenis, gecombineerd met haar enthousiasme voor kunst, het publiek op verhalende wijze meeneemt.

Meer info en kaarten: https://detamboer.nl/programma/frans-hals-lezing-bibiotheek-hoogeveen

Fotografie; Coert Buiting

Ashton Brothers | Brothers

Vrijdag 15 en zaterdag 16 maart | 20.00 uur | cirque nouveau/show | De Tamboer

‘No man is an island’, aldus John Donne. En daarom brengen de Ashton Brothers een ode aan elkaar, aan hun broederschap. Met een gloednieuwe show nemen Friso, Guyllaume, Joost, Niek, Pim en Timo het publiek mee in hun oneindige universum. 

Dwars door ruimte en tijd. En dwars door de fysieke grenzen van theater. Welkom in de Ashton kosmos, waar magie, muzikaliteit en spectaculaire, halsbrekende toeren elkaar ontmoeten. De broers geven een verrassende kijk op de planeet waarop wij ronddolen. En op de veerkracht van ons bestaan. 

Meer info en kaarten: https://detamboer.nl/programma/ashton-brothers-2024

Foto:Robin Leeman

Podium Sessies | Workshop boekingen

Zaterdag 16 maart | 13.30 uur | lezing | Het Podium

Op zaterdag 16 maart vindt een workshop ‘boekingen’ plaats in Het Podium. Hoe zorg je dat je geboekt wordt als artiest en hoe speel je jezelf in de kijker? Verschillende programmeurs van onder andere de Zwarte Cross en Hedon Zwolle komen langs in Hoogeveen om hier over te vertellen. Tijdens de maandelijkse Podium Sessies komen verschillende professionals langs om lezingen of workshops te geven en vragen te beantwoorden. 

Erik Hoezen
Erik, beter bekend als DJ de Rooie Jager. Als DJ, evenementenorganisator, programmeur van de Zwarte Cross en Het Podium en coördinator van Poppunt Drenthe heeft Erik een schat aan ervaring in de muziekindustrie.

Erik Delobel
Erik is Hoofd Programma bij Hedon Zwolle en programmeur van Bevrijdingsfestival Overijssel. Zijn corebusiness is om grote artiesten binnen te halen, maar hij vindt het net zo belangrijk om in Zwolle de deuren te openen voor (opkomend) talent.

Robert Koole
Robert is de programmeur van FLUOR Amersfoort en boeker bij Goomah Music (Douwe Bob, Tiktok Tammo, Bökkers, Lucas Hamming en meer). FLUOR is al bijna 30 jaar het poppodium van Amersfoort en omstreken, met een breed aanbod aan (pop)concerten en danceparty’s op het programma.

Light by the Sea
Een kaartje voor de workshop ‘boekingen’ is inclusief koffie, thee en pizza. Na de pizza kun je ervoor kiezen om naar huis te gaan óf naar de bovenzaal om te genieten van Light by the Sea. Deze band neemt je mee terug in de tijd met de kracht van geluid, geïnspireerd op de legendarische Live In Paris (Beneath The Skin, 1999) set van The Cranberries. 

Meer info en kaarten: https://hetpodium.nl/agenda/podium-sessies-workshop-boekingen

Fotografie: Hagemeier

Back to the Country| Part 13

Zaterdag 16 maart | 20.15 uur | muziek | De Tamboer

Solist Dick van Altena en de band Savannah bewijzen met Back to the Country dat 13 echt geen ongeluksgetal hoeft te zijn. Het wordt genieten vanaf de eerste tonen van Neil Youngs Back To The Country tot de laatste klanken van het traditionele slotnummer Country Roads. 

Afterparty
Ook in Part 13 geniet het publiek van bekende countrysongs en vergeten, soms onbekende juweeltjes. Back to the Country maakt het nostalgiegevoel compleet met muzikale uitstapjes naar de sixties, die worden overgoten met een countrysausje. Heeft het slotakkoord geklonken? Dan gaat het feest nog even vrolijk verder in de Forumfoyer van De Tamboer tijdens de afterparty. 

Back to the Country
Savannah staat al tientallen jaren aan de top van de Europese countryscene. De band werkte samen met grootheden als Bobby Bare en Freddy Fender. Songwriter Dick van Altena schreef voor menig Nederlandse top-act. Hij werd bekend als frontman van Major Dundee. 

Meer info en kaarten: https://detamboer.nl/programma/back-to-the-country-part-13-2024

Light by the Sea Plays The Cranberries | 90’s revive

Zaterdag 16 maart | 20.30 uur | (pop)rock | Het Podium

Light by the Sea neemt het publiek mee terug in de tijd met de kracht van geluid, geïnspireerd op de legendarische Live In Paris (Beneath The Skin, 1999) set van The Cranberries. Daarnaast voegen ze hun favoriete tracks toe aan de al rijkelijke met hits gevulde setlist.

Eszter Anna Baumann
De Hongaarse zangeres Eszter Anna Baumann werd in haar jeugd getraind in verschillende folk (volksmuziek) competities en ontdekte al snel de overeenkomsten tussen enkele Hongaarse en Ierse folk technieken. En dat maakt haar de ideale zangeres om een ode te brengen aan The Cranberries.

The Cranberries
De combinatie van Ierse folk & rock en het betoverende stemgeluid van Dolores O’Riordan gaf The Cranberries de kans om tot een van de meest iconische acts uit te groeien. Met grote hits als Zombie, Linger en Ode to my Family is de band niet meer uit de hitlijsten weg te denken.

Afterparty
Om tijdens deze avond compleet weg te dwalen in al het goede wat de 90’s muzikaal heeft voortgebracht, zal er een DJ aanwezig zijn die voor en na de show het beste van de 90’s ten gehore brengt.

Let op: dit is een staconcert. 

Meer info en kaarten: https://hetpodium.nl/agenda/light-by-the-sea-plays-the-cranberries-2024

De Barbier van Sevilla | Staatsopera van Moldavië

Dinsdag 19 maart | 20.00 uur | klassiek | De Tamboer

Het is misschien wel de bekendste opera-aria: Figaro. Te horen in de dolkomische opera Il Barbiere di Siviglia, geschreven door de 24-jarige Rossini. De Nationale Opera van Moldavië voert het stuk uit en zal het op dinsdag 19 maart vertonen in De Tamboer, Hoogeveen. 

Het verhaal
Twee mannen strijden om de hand van de mooie Rosina. De oude dokter Bartolo heeft een oogje op haar, maar ook de graaf van Almaviva. De verliefde graaf schakelt de hulp van Figaro, de Barbier van Sevilla, in om hem in contact te brengen met Rosina. Daarbij moet zijn afkomst verborgen blijven. Helaas vallen alle plannetjes van intrigant Figaro in het water. Toch weet Figaro het huwelijk tussen de graaf en Rosina uiteindelijk te bezegelen. Dokter Bartolo heeft het nakijken. Een verhaal vol halve garen en dwaze wendingen, dat is De Barbier. Rossini brengt de komische opera terug tot haar essentie. In tegenstelling tot Verdi of Mozart, waar vaak een donkere, tragische schaduwzijde in de komische opera’s merkbaar is, voert humor hier schaamteloos de boventoon. Rossini was geen filosoof, maar een theaterman in hart en nieren. Een entertainer. Ook na meer dan 200 jaar heeft het verhaal en de muziek van De Barbier nog altijd niet aan kracht verloren. De muziek danst en prikkelt. 

Inleiding
Voorafgaand aan deze voorstelling vindt een inleiding plaats. Tijdens de inleiding hoor je leuke wist-je-datjes die te maken hebben met de voorstelling. Aan de hand van (geluids)voorbeelden neemt musicus en dirigent Robert Jan Kamer je mee in het verhaal en kom je in de stemming voor de voorstelling. Toegang is 5,- inclusief een kopje koffie of thee. 

Meer info en kaarten: https://detamboer.nl/programma/de-barbier-van-sevilla-staatsopera-van-moldavie-2024