Onthulling van een bijzonder kunstwerk in het Toon Hermans Huis Drenthe

Hoogeveen-(06-02-2024)Gisteren werd een bijzonder onthulling gedaan door de burgemeester Karel Loohuis in het Toon Hermans Huis Drenthe in Hoogeveen.

Hennie Bouwmeester opende deze bijzondere dag, voorzitter Ouderenarts in Weidensteyn kreeg het woord en vervolgens onthulde de burgemeester na een korte inleiding het bijzondere kunstwerk.

Een prachtige vaas die eerst kapot is geslagen en daarna weer gelijmd is met een special Japanse techniek “Kintsugi,” krijgt een bijzondere betekenis in het THHD en staat als symbool voor het leven met en na kanker.

Martine van Leeuwen die op dit idee kwam, legt het als volgt uit, deze mooi vaas hebben ze aan diggelen geslagen, dit gebeurt wanneer je kanker krijgt, de vaas wordt nooit meer hetzelfde want je ziet de breuklijnen.
De breuklijnen zijn gelijmd met goudlijm en goud geeft er weer glans aan, glans van het bestaan.

De vaas is en symboliek als je leven in diggelen valt, dan vind je toch weer ergens de kracht om weer een samenhangend geheel van te maken wat misschien sterker en krachtiger is dan het was, en het glanst ook weer.
In de vaas zit een kronkelhazelaar, de takken gaan alle kanten op, dit is wat het leven doet zoals onverwachtse wendingen, keerpunten, knooppunten, niets gaat vanzelf, je blijft altijd zoeken naar de weg.
De gasten van het THHD zijn gevraagd om op groene bladeren over hun ervaringen met kanker op te schrijven.

De bedoeling van dit prachtige symbool is, dat het een reis gaat maken naar bv de mammapoli in het Treant of naar een huisartsen praktijk zodat mensen hier kracht uit kunnen halen of misschien ook wel een blad willen schrijven met hun ervaringen en deze in de boom willen hangen.

Na de onthulling werden de bezoekers verrast met 2 prachtig gezongen liederen, door Ellen Rustige en Adri van Loon, akoestisch ondersteund.

Na afloop kon iedereen nog even gezellig napraten onder het genot van een heerlijk stukje taart wat gesponsord werd door Bakker Bos en een kopje koffie of thee.

Hennie Bouwmeester heeft de coördinatie op zich genomen, Anita ten Kate maakte de prachtige collage van de gebroken vaas, Ingrid Groen en Martine van Leeuwen hebben de vaas zeer voorzichtige gebroken, En samen hebben ze de vaas weer gelijmd en geverfd volgens het “Kintsugi” methode.

Het inloophuis in Hoogeveen is een plek voor mensen die te maken hebben met kanker of te maken hebben gehad met kanker.
Op een laagdrempelige manier hoopt het team van vrijwilligers alsook ervaringsdeskundige de mensen op een laagdrempelige manier te helpen in hun moeilijke periode.

Men vindt steun onder elkaar, herkenning maar ook erkenning, een gezellige samen zijn om even lekker een kop koffie te drinken of iets creatiefs te doen.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van THHD KLIK HIER

Verslag: Paula Bansema, Foto’s: Focus met Passie