Hoogeveen -(10-04-2024) Vanavond werd er stilgestaan bij de bevrijding van Hoogeveen op 10 en 11 april 1945 79 jaar geleden, een buitengewoon belangrijke dag voor Hoogeveen en omgeving.
Hoogeveen werd toen bevrijd door de 12th Manitoba Dragoons en de 1th Belgian SAS-parachutisten.
De bevrijding is in handen van de Stichting Veteranen Hoogeveen e.o. en in samenwerking met de gemeente Hoogeveen en Stichting Informatiecentrum Geschiedenis Hoogeveen e.o.
In de burgerzaal van het Raadhuis vond de bijeenkomst plaats en waar Glenn Bloemberg, burgemeester Martijn Breukelman en Albert Metselaar een toespraak hield.
Het is altijd goed om een bevrijding te blijven herdenken, want wie ooit een periode van oorlog, bezetting en onderdrukking heeft meegemaakt, weet wat het is om niet te mogen uitsteken wat je denkt.
En niet te mogen doen wat je wil en daarnaast is goed om te herdenken en stil te staan bij de mensen die zich hebben ingezet en hebben gevochten zodat wij vandaag de dag in vrijheid kunnen leven.
Want juist in deze tijd van spanningen en oorlogen niet ver van onze Lands grenzen zien wij dat vrijheid niet altijd vanzelf sprekend is, aldus Glenn Bloemberg.
De burgemeester wilde stilstaan en dankbaar zijn voor de vrede waarin wij leven, dat we kunnen zijn wie we zijn en zeggen wat we willen met respect voor onze medemens.
En benadrukte dat de bewoners van het AZC die de oorlog aan den lijve hebben ondervonden, en de Oekraïners in onze gemeente van wie de oorlog als een rode draad door hun leven weeft.
En al die verhalen over bezetting en bevrijding over verzet, vrijheid, verantwoordelijkheid, die verhalen moeten we ook blijven vertellen van generatie op generatie.
Op de route die de Canadese Manitoba Dragoons hebben gevolgd worden herdenkingstekens geplaatst, een onderdeel van de Canadian Trail.
Hoogeveen is een onderdeel van een wandelroute door heel Europa herinnerend aan de plaatsen waar de Canadese troepen hebben gevochten, en via de Liberation Route deel van alle wandelroutes ter herinnering aan alle Geallieerde gevechtsacties.
Vanavond zal er buiten tijdens de herdenking deze plaquette worden onthuld.
Albert Metselaar nam het woord om de bevrijding van Hoogeveen in woord en beeld weer te geven.
Wat er allemaal gebeurde tijdens de bevrijding en hoe deze in voorzichtig in zicht kwam van verkenners uit het Zuiden.
De bevrijders die dan ook echt binnenkwamen en die als eerste Coevorden bevrijden waren geen Engelse, Belgen of Canadezen, maar dat waren de Polen, een belangenrijk stukje geschiedenis wat we niet mogen vergeten.
Na de toespraken ging iedereen naar buiten waar de herdenking plaats vond en tevens de prachtige Plaquette werd onthuld. Vervolgens werden er bloemen gelegd en een klein defilé gehouden om even stil staan bij de bevrijding van Hoogeveen 79 jaar geleden.
Verslag en foto’s: Paula Bansema