Nederlandse taalles druk bezocht door de Oekraïners in Hoogeveen

Hoogeveen-(03-02-2024)Gisterenavond was het weer een grote en gezellige drukte in het buurtcentrum d’Olde Bieb in Wolfsbos.
Een grote opkomst van de Oekraïners die graag de Nederlandse taal onder knie willen krijgen komen dan ook trouw op elke vrijdagavond.

Henk Zwiep, beleidsondersteuner van de Smederijen, heeft de Nederlandse les voor de Oekraïeners bedacht.
Het idee is ontstaan op de koffieochtend wat elke woensdag wordt gehouden in d’Olde Bieb, waar iedereen, maar op zijn telefoontje zat te kijken om zich verstaanbaar te kunnen maken als ook het Nederlands te kunnen begrijpen.

Een aantal vrijwilligers Soerdje en Marten de Vries, Anne Kuipers, Henk Zwiep, Lubert en Jenny Schonewille.

In eerste instantie zijn ze gestart met een muziekavond op de vrijdagavond waar 3 tot 4 Oekraïners aan de slag gingen met de Nederlandse taal, wat tot nu uitgegroeid is tot zeker wel 20 tot 25 Oekraïners.

De jeugd onder de Oekraïners komen meer voor de gezelligheid onder elkaar, om gezellig met elkaar muziek te maken, en de ouderen zetten zich elke avond in voor de Nederlandse taalles.
De muzikale tieners worden begeleid door Hans Beeksma, Anne Kuipers en met Leen Meppelink.

Het is zeer dankbaar werk voor de vrijwilligers om deze groep mensen met warmte te onthalen en om hen de Nederlandse taal te leren, en de Oekraïners zijn dankbaar voor de inzet van de vrijwilligers waar inmiddels een warme band is ontstaan.
Tijdens de Nederlandse les is vooral gezelligheid het belangenrijkste, maar ook respect en begrip naar elkaar toe, dat maakt het dat veel Oekraïners zich veilig en gerespecteerd voelen en de Nederlandse taalles tot een groot succes maken.

Verslag: Paula Bansema, Foto’s: Focus met Passie