mevr A. Pol Snippe, kreeg vandaag de Koninklijke Onderscheiding lid in de orde van Oranje-Nassau

Foto: Paula Bansema

Hoogeveen-(26-04-2024)Vandaag mag ik een buitengewoon persoon eren. Iemand die met haar toewijding en passie veel heeft betekend voor de gemeenschap van Hoogeveen. En dan heb ik het natuurlijk over u, mevrouw Pol. Want we gaan uw onmiskenbare toewijding vandaag onderstrepen met een Koninklijke onderscheiding. Een mooie erkenning voor uw jarenlange inzet als vrijwilliger voor diverse organisaties.

Mevrouw Pol, anderen omschrijven u als een actieve en zelfstandige vrijwilliger die altijd klaarstaat om te helpen. U denkt mee op organisatorisch vlak en bent een vraagbaak op het gebied van oud-Hoogeveen en genealogie.

En dat is ook uw hobby, begreep ik, genealogie? Sinds 2011 bent u actief bij de Nederlandse Genealogische Vereniging. Uw betrokkenheid als bestuurslid en later als redactielid van het afdelingsblad Threant, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het delen van genealogische kennis en het ondersteunen van onderzoek.

Vanuit die hobby helpt u vele mensen in en om Hoogeveen. En ook daarbuiten, van Canada tot Duitsland zelfs. Voor de familie Pol en de familie Snippe. Erg grote families, blijkt alleen al uit de Snippe bijbel. Een ruim duizend pagina’s tellend familieboek. Voor dit en het andere boek dat u met uw man heeft samengesteld, was u vaak te vinden in het archief van de gemeente Hoogeveen. Uw expertise op het gebied van archivering en passie voor genealogie waren daarom alom bekend. Toen iemand in 1997 uitviel door ziekte, was u bereid om de taken op u te nemen. Tot 1999 zorgde u op vrijwillige basis voor het beheren van de studiezaal en het oud-archief. U begeleidde bezoekers, nam informatie op en versterkte deze, handelde aanvragen van genealogisch onderzoek af en beheerde het fotoarchief. Dit beviel beide kanten goed. Zodoende werd u een betaalde baan aangeboden, en bleef u nog een aantal jaar.

Naast uw inzet voor het archief was u van onschatbare waarde voor de Historische Kring Hoogeveen van 2001 tot 2015. Niet alleen als een gewaardeerd bestuurslid. Ook de rol die u speelde bij het uitbreiden van de bibliotheek en het historisch archief van de vereniging was cruciaal. Zo was uw kennis en passie voor genealogie en de geschiedenis van Hoogeveen ook voor de historische kring van onschatbare waarde. Het is dan ook geen verrassing dat u in mei 2015 werd benoemd tot erelid.

En dan Punt H, het toeristisch info punt Hoogeveen, waar u op de donderdagmiddag actief bent en af en toe ook op zaterdag. Uw bijdrage daar gaat verder dan alleen het verstrekken van informatie over uitjes, fiets- en wandelroutes. U staat bekend om uw vriendelijke en deskundige advies aan bezoekers, uw zorg voor de verkoop van entreekaarten en kaartmaterialen, en het up-to-date houden van het foldermateriaal.

Sinds 2013 bent u ook betrokken bij de Verhalenwerf Bibliotheek Hoogeveen. U ontfermt zich daar over het bruikleenbeleid van de wisselexposities. Een precieze en verantwoordelijke taak. Maar dat is niet het enige wat u daar doet. Met uw inzet voor het “van, voor en door Hoogeveners”-project is de wisselexpositie “Verzamelingen van Hoogeveners” tot stand gekomen. Een waardevolle tentoonstelling die de geschiedenis en het erfgoed van Hoogeveen tot leven brengen.

En ook daar komt uw man om de hoek kijken. Want samen met hem organiseert u fotokijkdagen in de bibliotheek, ‘Hoogeveen gekiekt’. Een mooi moment voor geïnteresseerden om een blik te werpen op de geschiedenis van Hoogeveen. Of om tijdens genealogische informatiemiddagen die u samen organiseert, van alles te ontdekken over dat onderwerp. En alsof dat allemaal niet genoeg is, ondersteunt u uw man ook bij zijn vrijwilligerswerk. Zo draagt u al minstens tien jaar zorg voor het selecteren en brengen van papieren rouwadvertenties naar Cosis, die de cliënten daar digitaliseren.

Beste mevrouw Pol, namens ons allen wil ik u feliciteren met deze welverdiende erkenning. Uw toewijding, kennis en passie voor Hoogeveen en genealogie zijn van onschatbare waarde voor onze gemeenschap. Dank daarvoor. Op naar nog vele jaren van inspiratie! Het is mij een eer, mevrouw Annigje Pol – Snippe, om u vandaag namens Zijne Koninklijke Hoogheid een onderscheiding op te spelden. Want het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot lid in de orde van Oranje-Nassau.