Maria Benjamins ten Cate, kreeg vandaag de Koninklijke Onderscheiding lid in de orde van Oranje-Nassau

Lintjes regen, Elim, Koninklijke onderscheiding, Hoogeveen Regio, Drenthe
Foto: Paula Bansema

Elim-(26-4-2024)Het is een bijzondere eer om vandaag hier te staan en te spreken over een buitengewone vrouw: mevrouw Benjamins beter bekend als “Marietje”. Een naam die synoniem staat voor toewijding, vrijgevigheid en warmte.

In een wereld die vaak draait om persoonlijke prestaties en eigen belang, bent u als een baken van medemenselijkheid en betrokkenheid bij anderen. Zowel op persoonlijk, zakelijk als maatschappelijk vlak heeft u uw tijd en energie zonder aarzeling gegeven om anderen te helpen en te ondersteunen.

Laten we beginnen met uw bijdrage aan de sportgemeenschap. Als een ware alleskunner heeft u uw tijd en energie geïnvesteerd in verschillende sportclubs binnen onze gemeente zoals SC Elim, K.V. Elko en S.S.S. Elim. Van voetbal tot korfbal en gymnastiek, uw betrokkenheid kent geen grenzen. Als toegewijde moeder van voetballende zoons en vrouw van de trainer, was u 13 jaar lang een steunpilaar voor voetbalvereniging SC Elim. Van het verzorgen van lunches tot het organiseren van feestjes en het wassen van tenues, niets was u teveel.

En wat te zeggen van uw 47 jaar lange toewijding aan korfbalvereniging K.V. Elko?

De gevleugelde uitspraak: “Als je Marietje zegt, zeg je Elko en als je Elko zegt, zeg je Marietje”, zegt genoeg. Als trainer van jeugdteams, lid van het jeugdbestuur en later als voorzitter, heeft u de club door dik en dun gesteund. Met uw inzet voor verschillende commissies en uw vastberadenheid om de club te laten bloeien, nam u na het vertrek van het bestuur in 2019 het initiatief om een nieuw bestuur te formeren, waarbij u zelf de voorzittershamer ter hand nam.

Bij de christelijke gymnastiekvereniging S.S.S. Elim heeft u voor een korte periode op bestuurlijk niveau de honneurs waargenomen zodat het voortbestaan van de vereniging niet in gevaar kwam. Als de nood aan de man is, dan is de redding in de vorm van uw daadkracht nabij.

Uw vrijgevigheid en zorgzaamheid reiken verder dan het sportveld. Als een toegewijde mantelzorger heeft u uw tijd en liefde gegeven aan uw familieleden in nood. Van het brengen van eten naar uw oom tot het zorgen voor uw zieke nicht. U staat altijd paraat, zonder aarzeling. Net als voor uw neefje, die worstelde met een verslaving. In zijn donkerste dagen, toen hij de weg kwijtraakte na het verlies van zijn vader, was u daar. Met onwankelbaar geloof en doorzettingsvermogen heeft u hem geholpen om zijn leven weer op de rails te krijgen, stap voor stap, dag na dag. En u bent er vandaag de dag ook een andere neef.

Bij een scheiding in uw omgeving toverde u het nieuwe huis van een alleenstaande moeder samen met andere familieleden om tot een fijne plek. Alles werd geverfd, gesausd, behangen, gestoffeerd en gemeubileerd. Toen het gezin de woning betrad was het paadje naar de voordeur verlicht met kaarsjes en stond er een volledig opgetuigde kerstboom! Dat symboliseert wie u bent: een warm mens met een groot liefdevol hart.

Laten we tot slot niet vergeten dat u een gedreven ondernemer bent; eigenaresse van snackbar Royal in Hollandscheveld. Uw inzet gaat verder dan alleen zakelijk succes. U heeft de gemeenschap ondersteund, vooral tijdens moeilijke tijden zoals de coronacrisis. Door snacks naar verzorgingshuizen te brengen en waardebonnen weg te geven voor de feestdagen, heeft u laten zien dat uw hart groot genoeg is voor iedereen.

Maar uw vrijgevigheid beperkt zich niet tot sport, mantelzorg en zakelijke activiteiten. U staat altijd klaar om anderen te helpen, of het nu gaat om eenzame mensen in de buurt of het schoonmaken van graven op het kerkhof. Uw inzet kent geen grenzen, en uw bijdrage aan de gemeenschap is echt bewonderenswaardig.

Dames en heren, vandaag eren we niet alleen een uitzonderlijke vrouw, maar ook een bron van inspiratie voor ons allemaal. Uw leven en uw werk herinneren ons eraan dat één persoon echt een verschil kan maken in de wereld. Dat vriendelijkheid en mededogen de kracht hebben om levens te veranderen en gemeenschappen te versterken. Daarom is het met grote vreugde dat ik namens Zijne Majesteit de Koning, u Maria Benjamins ten Cate, vandaag de Koninklijke Onderscheiding lid in de orde van Oranje-Nassau officieel mag overhandigen. Van harte gefeliciteerd!