Lezing, Hannelore het meisje uit de sekte.

Hoogeveen-(05-02-2024) Gisterenavond werd er een lezing gegeven door Hannelore en de politie Peter Withag uit Tubbergen in de Beth-el kerk in Hoogeveen, voorganger ds. Wietse van der Hoek opende deze avond.

Een intrigerende lezing, waar een grote opkomst van de bezoekers het verhaal mochten horen van Hannelore zelf die slachtoffer is geweest van de sekte Gemeente Gods.

Hannelore groeide op in een sekte vanaf haar derde jaar waar ook haar ouders lid van waren.
De sekte werd geleid onder de leiding ‘profeet’ Sipke Vrieswijk en zijn partner Aagje.

Hannelore heeft veel gemaakt in deze sekte, ze werd seksueel misbruikt en gehersenspoeld waar ze elke dag aan onderhevig was.
Hannelore wist niet beter dat het zo was en vond het ook niet erg, dit komt doordat ze onderhevig was door ernstige manipulatie door Sipke en Aagje, overigens je wist niet beter dan dit normaal was.

15 jaar later komt de politie haar bevrijden, eigenlijk tegen haar wil in, ze was gewend aan deze sekte eenmaal dat ze naar buiten werd gebracht moest Hannelore leren om een nieuw leven buiten weer op te bouwen.

Haar moeder gaf een telefoontje op 12 maart 1994, ze was verstoten door de ‘profeet’ Vrieswijk en vond onderdak in Geesteren in een kleine kamer boven een voormalige slagerij.
Ze leefde in grote twijfel omdat ze nog geloofde in de sekte Gemeente Gods, maar had ook het gevoel dat haar dochter Hannelore in gevaar verkeerde bij deze sekte.

Op die dag begon de missie van Peter Withag om Hannelore te redden uit deze situatie, en zo geschiede dat Hannelore vanuit Cyprus naar Nederland werd gehaald.

15 maanden later was Hannelore eraan toe om alles te vertellen tegen Peter en heeft een verklaring afgelegd.

Hannelore heeft ook een boek uitgegeven, Frank Krake is de schrijver van haar boek om haar ervaring te vertellen over haar leven in deze sekte, en hoe het haar lukt om zich daarna in stand te houden.

Daarbij gaf Peter ook een aantal kenmerken over hoe je een sekte kunt signaleren, wat zeker niet onbelangrijk is gezien dat hier in Hoogeveen ook het een en ander gaande is op het gebied van sekte(s), waar tevens een groot onderzoek hierover gaande is.

Herkenbare punten zijn: arbeidsuitbuiting, financiële uitbuiting, Psychologische misstanden, onttrekking aan het ouderlijk gezag, fraude, sterke leider, sociale isolatie, intimidatie, kindermisbruik, geweld, naamswijziging /identiteit, seksuele uitbuiting, onthouding van slaap/voedsel/medicijnen

Ook als is de schaamte erg groot, wat ook goed voor te stellen is en de angst, maar schroom niet om contact te zoeken.
Dit kan via de wijkagent, huisarts, veilig thuis, meld misdaad anoniem, www.meldmisbruik.nl -kerkelijk misbruik en FIER www.fier.nl (Algemene hulpverlening) Voor Hoogeveen kunt u ook terecht bij het SWW.

Om draagvlak te creëren om sekte(s) te kunnen stoppen is aangifte zeer belangenrijk, juist met aangiftes kan de politie wat doen, strafrechtelijk alsook civielrechtelijk zonder aangiftes wordt het zeer moeilijk om sektes aan te kunnen pakken.

Daarbij mensen die hun verhaal en ervaringen kwijt willen in kader van het onderzoek naar Sekte(s) in Hoogeveen wat los staat van Hannelore en Peter Withag, een onderzoek waar de gemeente Hoogeveen alsook de politie, SWW en diverse partijen van op de hoogte zijn, kunt u contact opnemen met de redactie van Hoogeveen paula@hoogeveenregio.nl.

Verslag: Paula Bansema, Foto’s: Focusmetpassie