Hoogeveen-(10-07-2024)Vanochtend herleggen 25 leerlingen van groep 8 van de Titus Brandsma school samen met de medewerkers van Zuidema-groep Hoogeveen officieel 15 stolperstenen. Deze stenen werden tien jaar geleden door kunstenaar Gunter Demnig en leerlingen van groep 8 van de Titus Brandsma school gelegd.
Door de herinrichting van de Hoofdstraat werden de stolperstenen er tijdelijk uitgehaald. De koperen stolperstenen maken deel uit van het Europese monument voor de slachtoffers van de Holocaust. De gedenktekens liggen bij vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd en vermoord zijn.
Groep 8 is heel betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Zij waren ook aanwezig bij de 4 mei herdenking en klasgenoot Saar zong tijdens deze herdenking het lied ‘Voila’.
Op dinsdag 9 juli vertelde Hans Bertels van de Stichting Herdenkingsstenen Hoogeveen ter voorbereiding over de betekenis van de stolperstenen.
Voordat de leerlingen de stolperstenen gingen liggen gaf burgemeester Martijn Breukelman nog een korte toespraak.
Het is zeer waardevol dat de leerlingen van de Titus Brandsmaschool aanwezig waren om de stolperstenen weer op hun plek te leggen in de Hoofdstraat. Deze stenen zijn belangrijk, want ze herinneren ons aan de zwartste bladzijde uit de Joodse geschiedenis: het wegvoeren van bijna alle Joodse inwoners van Hoogeveen.
Vervolgens mochten de leerlingen zelf de stolperstenen leggen in de Hoofdstraat, elk met vijf witte rozen die door de leerlingen werden neergelegd. Bij de laatste steen legden Marnix Koppe, voorzitter van het genootschap Nederlands-Israël, afdeling Hoogeveen, en zijn echtgenote rozen bij de laatst gelegde stolpersteen.
Aan het einde van de ceremonie hield Roeland Hup, vicevoorzitter van de Stichting Herdenkingsstenen Hoogeveen, een korte toespraak. De leerlingen kregen te horen dat ze de oranje hesjes mochten houden, wat met luid gejuich werd ontvangen. Als dank voor deze gedenkwaardige en belangrijke dag kregen alle leerlingen van de Hema nog een lekker ijsje.
Het betreft de Stolperstenen van de volgende personen:
- Hoofdstraat 250: 5 stenen (familie Stern), ter hoogte van CECIL/Tabak & Gemak)
Heer Barend Stern: Handelaar in kousen en wollen garen, vermoord op 29 oktober in 1942 te Auschwitz in de leeftijd van 53 jaar.
Mevrouw Ida Stern-Wolf, Verkoopster gebreide kousen, vermoord op 29 oktober 1942 te Auschwitz in de leeftijd van 44 jaar.
Jongeheer Emanuel Barend Stern, Zoon van Barend en Ida Stern, kantoorbediende vermoord op 2 juli 1943 te Sobibor in de leeftijd van 22 jaar.
Jongedame Henriëtte Bertha Stern, dochter van Barend en Ida, vermoord op 29 oktober 1942 te Auschwitz in de leeftijd van 18 jaar.
Jongedame Rita Alida Stern, dochter van Barend en Ida, vermoord op 29 oktober 1942 te Auschwitz in de leeftijd van 13 jaar.
- Hoofdstraat 206A: 1 steen (Benjamin van Zuiden), bij VILA, voorheen Van Zuiden.
Jongeheer Benjamin Maurits Willem van Zuiden, Hij was een bepaalde tijd ondergedoken in Nijmegen. Hij dacht vanwege zijn rode haar veilig te zijn voor de Duitsers. In 1943 gearresteerd te Nijmegen en op 7 maart 1943 vermoord te Sobibor in de leeftijd van 16 jaar.
- Hoofdstraat 198: 4 stenen (familie Trompetter) bij Dierckxsens
Heer David Trompetter, geboren in 1874 te Beilen. Hij was hier in dit pand winkelier: kleermaker en koopman. Hij is vermoord op 5 november 1942 te Auschwitz op de leeftijd van 67 jaar.
Mevrouw Roselina Trompetter-Van Wijnbergen geboren in 1887 te Schoonhoven Verkoopster in dit pand aan de Hoofdstraat. Zij is vermoord op 5 november 1942 te Auschwitz in de leeftijd van 55 jaar.
Zoon Joël Trompetter geboren op 14 september 1922 te Hoogeveen. Joël was student aan de Hogere Textielschool te Enschede tot stempelmaker, maar mocht na de zomervakantie 1941 niet meer naar die school omdat hij een Jood was. Hij is vermoord op 17 maart 1944 te Auschwitz op de leeftijd van 21 jaar.
Zoon Bram Trompetter geboren op 15 mei 1927 te Hoogeveen. Hij was eigenlijk leerling van het Joods Lyceum te Zwolle. Hij is vermoord op 21 januari 1945 te Blechhammer (Polen) in de leeftijd van 17 jaar.
- Hoofdstraat 191: 4 stenen (familie Wijnberg), bij Phone House
Heer Alexander Wijnberg, Veehandelaar te Hoogeveen en omgeving.
De heer Alexander is vermoord op 5 februari 1943 te Auschwitz in de leeftijd van 57 jaar.
Mevrouw Rosa Wijnberg-Urbach. Zij is geboren op 17 september 1885 te Almelo.
Zij was huisvrouw en zij is vermoord op haar verjaardag namelijk op 17 september 1943 te Auschwitz in de leeftijd van 58 jaar.
Dochter Pauline Wijnberg: Zij was dienstbode. Zij is vermoord op 17 september 1943 te Auschwitz op de leeftijd van 20 jaar.
Dochter Johanna Wijnberg: studente, zonder school en daardoor hulp in de huishouding. Zij is gelijk met haar moeder en zus Pauline vermoord op 17 september 1943 te Auschwitz op de leeftijd van 18 jaar.
- Hoofdstraat 207: 1 steen (Isaak van Zuiden), bij HEMA
Heer Isaak van Zuiden, geboren op 4 januari 1890. Isaäk was slager Hij is vermoord op 8 oktober 1942 te Auschwitz op de leeftijd van 52 jaar.
Klik op de bovenstaande titel van dit bericht om naar het fotoalbum te gaan.
Foto’s: Paula Bansema