Koninklijke onderscheiding voor de heer J. Munster

Hoogeveen, 28 februari 2025 -Gisteren om 18.00 werd de heer J.Munster Koninklijk onderscheiden door de burgemeester Martijn Breukelman en feliciteerde de heer J.Munster, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De burgemeester vertelt: Vandaag is een bijzondere dag. Want ik ben hier met een bijzondere reden. Ik ben hier namens Zijne Majesteit de Koning. Ik mag u namens hem en vele mensen die u kennen, eren. Dat vind ik heel eervol. We vieren vandaag uw levenswerk. De activiteiten die u in uw leven ontplooid heeft. Voor de mensen om u heen, voor de familie Munster, voor de Molukse gemeenschap in Hoogeveen in het bijzonder en op de Molukken. Ik spreek vandaag met groot respect over u: de prachtige mens die u bent. Verbindend, toegewijd en bescheiden. U werkt vanuit uw hart, bent evenwichtig en altijd dienend. Zo heeft u gezorgd voor blijvende impact op de gemeenschap.

Een heel leven lang zet u zich al in voor anderen. Met een onvermoeibare energie en een diep respect voor de cultuur en geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland. Uw betrokkenheid bij deze gemeenschap is van onschatbare waarde en uw bijdrage reikt verder dan alleen Hoogeveen. Uw inzet voor de Molukse samenleving, zowel op lokaal als op landelijk niveau en internationaal, is altijd gericht geweest op verbinding, begrip en solidariteit.

In Hoogeveen bent u een vertrouwd gezicht. U bent een drijvende kracht achter talloze initiatieven die mensen samenbrengen, jong en oud, Moluks en niet-Moluks. U heeft zich altijd ingezet voor het behoud van de cultuur van uw voorouders en het bevorderen van de onderlinge steun binnen de gemeenschap. Of het nu gaat om het organiseren van evenementen, het helpen van Molukse families in nood, hulp bij trauma verwerking, de organisatie van Munsterdagen of het oprichten van een stichting die zich inzet voor familieleden in Indonesië. U helpt. U bent een Christen in woord en daad. Zo zijn uw uitgestoken handen, handen van zorg en compassie.

Uw werk bestaat aan de ene kant uit veel praktische acties. Acties gericht op resultaat. Uw wordt geprezen om uw gave als het gaat om het werven van fondsen. U bent van nature een verbinder, een bruggenbouwer. U heeft generaties met elkaar verbonden, zowel binnen de Molukse gemeenschap als tussen de Molukse en niet-Molukse gemeenschappen. U heeft jonge Molukkers kennis bijgebracht over hun cultuur, terwijl u tegelijkertijd de bredere samenleving uitdaagde om meer begrip te hebben voor het verhaal van de Molukkers in Nederland. Het project ‘Het verhaal van de Molukkers in Hoogeveen’, dat uw initiatief was, maakt diepe indruk op velen. Via het onderwijs heeft u ervoor gezorgd dat de geschiedenis van de Molukse gemeenschap niet vergeten wordt. Dat is belangrijk. Heel belangrijk.

Uw toewijding aan de Molukse kerk is bewonderingswaardig. U heeft de Maranathakerk, het huis van drie kerkgenootschappen, letterlijk en figuurlijk opgebouwd. Sinds uw pensioen bent u iedere dag in de kerk te vinden. U spant zich in voor de vervanging van de units en legt zelfs zelf de verwarming aan als installateur. De gemeenschap mag binnenkort de feestelijke opening van de units vieren. Een fijne plek om samen te komen.

De oprichting van de Stichting Saudara Munster-Synergie, uw rol als voorzitter van de beheercommissie van de Maranathakerk en uw inzet voor de mannengroep Kaum Ama Ama, zijn nog enkele voorbeelden van de vele manieren waarop u verschil heeft gemaakt door uw tijd en energie te geven. Het zijn deze daden van zorg en betrokkenheid die u tot een persoon maken die we vandaag met groot respect eren.

Iedereen zal het beamen: wat u onderscheidt, is de manier waarop u leeft en werkt. Altijd bescheiden, altijd met een diepe zorg voor anderen. U bent geen man die erkenning zoekt. Toch gaan we u vandaag die erkenning wel geven. U bent altijd bereid om de handen uit de mouwen te steken, zonder ooit op de voorgrond te treden. Uw werkwijze is het mooie voorbeeld van wat het betekent om een leider te zijn: u inspireert mensen. Door uw ideeën, uw acties, door uw zorgzaamheid, door uw betrokkenheid bij het welzijn van anderen.

We staan hier toch ook met een zwaar hart, omdat uw gezondheid geen uitzicht meer geeft op genezing. Mag dit mooie moment van verbondenheid ons hart lichter maken. U bent een voorbeeld voor ons allen als het gaat om wat het betekent om in het belang van anderen te leven. Uw innerlijke veerkracht, zelfs in deze moeilijke tijden, geeft ons houvast en is ons tot voorbeeld.

Meneer Jan Munster, we hebben grootste waardering en respect voor uw jarenlange inzet voor de Molukse gemeenschap en de Nederlandse samenleving. Uw onbaatzuchtige houding om anderen te helpen, om mensen te verbinden en daarmee de wereld mooier te maken is bijzonder. Daarom heeft het Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander behaagd u Koninklijk te onderscheiden en te benoemen tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Het is mij een eer om u vandaag deze hoge onderscheiding op te mogen spelden en te overhandigen. Deze erkenning is uit diepe waardering voor wie u bent is als persoon; een man van enorme integriteit, compassie en inzet. Namens de gemeente Hoogeveen, de mensen die van u houden en de mensen die u zo diep hebt geraakt, bedank ik u. Uw nalatenschap is er één die wij met trots zullen blijven dragen en herinneren.

Gefeliciteerd, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J. Munster is een zeer actief vrijwilliger in de Molukse wijk in Hoogeveen. Hij betekent veel voor de verbinding tussen de Molukse gemeenschap en de andere bewoners van Hoogeveen en omgeving. Hij brengt onder andere de reden onder de aandacht waarom Molukkers die in Nederland wonen niet vergeten mogen worden.

Op verschillende manieren zet de heer Munster zich in voor de (geloofs-) gemeenschap in Hoogeveen. Ook zet hij zich in landelijk en voor de families op de Molukken in. Hij weet steeds weer de relatie te leggen tussen de Nederlandse samenleving en de Molukse samenleving. Veel gesprekken met ondernemingen en Nederlandse kerken werden gevoerd en het ging niet alleen om sponsoring of een materiële bijdrage in welke vorm dan ook, het ging hem er ook om een goede verstandhouding te creëren. Een sociaal, behulpzaam en meelevend persoon, vriendelijk, correct en bescheiden. In zaken die hem ter harte gaan neemt hij een voortrekkersrol in, maar plaatst zich daarin niet op de voorgrond. Hij is een bron van inspiratie voor velen en weet anderen te motiveren en te enthousiasmeren. Hij is een bruggenbouwer tussen de Hoogeveners en de Molukse samenleving en tussen de generaties in de Molukse samenleving in het bijzonder. Hij was betrokken bij veel evenementen, waarbij hij jongere Molukkers kennis wilde bijbrengen over hun cultuur, en tegelijkertijd nodigde hij andere Hoogeveners daarbij uit om hen te laten ervaren wat belangrijk was in hun cultuur.

Hij is de motor achter tal van activiteiten, zorgt voor de veiligheid in de Molukse wijk en heeft veel cursussen o.a. in het Maleis opgezet. Hij heeft bergen werk verzet in het vrijwilligerswerk onder Molukkers, Molukse jongeren en voor de maatschappelijke dienstverlening ten behoeve van Molukse ouderen is hij de motor samen met een kleine groep van vrijwilligers. Hij helpt met een groep vrijwilligers met het opruimen en schoonmaken van de Molukse kerk. Ook heeft hij maatschappelijke dienstverlening en vrijwilligerswerk bij burenhulp en Molukse gezinnen verricht.

De heer Munster was tot 1983 betrokken als coördinator bij de Hoogeveense jongerentak PALM van de Vereniging Perkumpulan Anak anak Latuhalat (PAAL) (Vereniging kinderen van het dorp Latuhalat, in 1951 opgericht te kamp Westerbork, woonoord Schattenberg, om steun te verlenen aan in Noord-Nederland levende nazaten van het dorp Latuhalat op Ambon).

Al in 1984 zocht hij het contact met de verenigingen van Assen en Bovensmilde. Mem zag meerwaarde in het versterken van onderlinge samenwerking.

In 1995 werd de heer Munster voorzitter van de Hoogeveense vereniging PALM.

De verenigingen van Assen, Bovensmilde en Hoogeveen fuseerden in 2014 en daarvan werd de heer Munster in 2015 voorzitter van PAAL. Hij is trouw aan zijn lidmaatschap en de normen en waarden staan hoog in het vaandel. Ook op het gebied van sponsoring is de heer Munster een bekwaam voorzitter.

PAAL geldt als voorloper van PAALS. PAAL werkt van uit de kumpulan gedachte; een vereniging in Nederland van Molukkers gebaseerd op de mytologische verwantschap van onder andere bongso’s en pela’s en is opgericht met het doel elkaar in voorspoed en in tegenspoed te ondersteunen. Kumpulan verwijst deels naar de term vereniging, deels verwijst het naar verwantschapsgroepen, gebaseerd op het pela systeem. Centraal bij de ‘Kumpulan’s’ zijn de verschillende mogelijkheden tot hulpverlening. Waarbij de leden de familie helpen wanneer er bijvoorbeeld een uitvaart geregeld moet worden.

PAALS richt zich op de gemeenschap van Latuhalat en Seilale, twee dorpen op het eiland Ambon op de Molukken. Het is een kumpulanvereniging die op 20 mei 1961 in het woonoord “De Biezen” in Barneveld is opgericht met als doel de gemeenschap en het culturele erfgoed van de nazaten van Latuhalat en Seilale in Nederland te handhaven en te bevorderen. Een tweede doelstelling is op 18 mei 2010 aan de statuten toegevoegd; het bevorderen van het sociaal-maatschappelijke en culturele leven van de leefgemeenschap in beide dorpen onder meer door steun te verlenen.

Beide verenigingen zijn destijds in het leven geroepen op basis van de solidariteitsgedachte “Omzien naar elkaar”. De voortzetting hiervan gaat door in de verschillende Molukse wijken, waar ook Latuhalatnezen verblijven.

PAALS organiseert (regio) bijeenkomsten en activiteiten om de onderlinge banden te versterken en de cultuur en tradities van deze dorpen te behouden en door te geven aan de jongere generaties. Men zorgt voor koffie, thee en cake bij de troost- en uitvaartdiensten van leden bij hen thuis.

Zo is er in 2017 een regiobijeenkomst in Hoogeveen geweest gefaciliteerd door de heer Munster. Het doel was kennismaking en uitwisselen/ delen van informatie tussen PAAL en PAALS, het inventariseren van mogelijkheden om het draagvlak in Nederland voor de dorpen van herkomst te verbreden, door samenwerking tussen beide organisaties te versterken. Er was aandacht voor de mogelijkheden om in de toekomst samen te werken aan en in dit kader jongere generaties actief te betrekken bij projecten in Nederland op het gebied van cultureel erfgoed en op de Molukken op het vlak van ontwikkelingssamenwerking. Eén van de gesprekspunten vormde de herstart van een onderzoek naar de afstamming en daaraan verwante zaken in Latuhalat, uitgevoerd door studenten van het postgraduate studieprogramma sociologie van de Universiteit Pattimura in Ambon. Daarnaast zijn de mogelijkheden verkend om het programma ‘Schoondrinkwater voor Latuhalat en Seilale’ te faciliteren.

In 2024 organiseerde de werkgroep Vrienden van Latuhalat Seilale (VvLS) PAALS een informatieve bijeenkomst bij Stichting Salawaku in Hoogeveen met het thema: waterfilterproject. Dit project werd onder de aandacht gebracht van nazaten van Latuhalat en Seilale. Inmiddels gaat dit project de vierde fase in en zijn er al heel wat waterfilters afgeleverd.

De heer Munster was oprichter in 1997, en is voorzitter van de Stichting Saudara Munster-Synergie (stichting SM-S) van 10 augustus 2007 (de formele oprichting) tot heden. Het doel van de stichting is familie in Indonesië financieel te ondersteunen voornamelijk met donaties van familie in Nederland. Er is binnen de Molukse samenleving veel respect voor de familierangorde in het omgaan met elkaar. Daarnaast heeft de stichting ook als doel de onderlinge cohesie te versterken. De heer Munster zorgt ervoor dat familieleden in Nederland met financiële middelen de familie in Indonesië ondersteunen.

De stichting bestond voor 2007 al informeel in dezelfde samenstelling minstens 10 jaar. In 1997 heeft de heer Munster als initiatiefnemer voor het eerst de tweede generatie van de diverse Munstertakken bij elkaar geroepen. Het doel was een grote landelijke Munsterdag. Zonder het initiatief van de heer Munster zouden er geen familiedagen zijn georganiseerd. De stichting heeft tot doel: Hulpbehoevende levensomstandigheden van leden van de familie Munster in Indonesië structureel verbeteren. En al hetgeen met het vorenstaande rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.

Voorafgaand aan de oprichting van de stichting is de derde generatie benaderd om mee te helpen in de voorbereiding.

De familiebijeenkomsten zijn ook gebruikt om te vertellen over de stichting en geld in te zamelen voor het goede doel.

De eerste Munsterdag was in 1998 in het gebouw Salawaku in Hoogeveen. De voorbereiding startte een jaar daarvoor. Vergaderingen vonden plaats in Hoogeveen, Groningen en Almere. De opkomst tijdens deze dag was 200 personen met een Munsterfamilie-achtergrond. De heer Munster was gastheer. In het organisatiecomité zaten dezelfde landelijke familieleden met hun partners als later in de formele stichting. Deze dag is ook gebruikt om voor het eerst te werken aan een gezamenlijke familie Munsterstamboom. Op de Molukken is geen burgerlijke stand en 7 familierangen terug geven aan dat je nog steeds familie van elkaar bent.

De tweede familiedag (2006) werd ook gehouden in Hoogeveen en sloot men af met een positief financieel resultaat. De organisatie wilde hiervoor een goede bestemming zoeken en het inspireerde hen om de familie die op de Molukken woont, én er niet bij kon zijn, te helpen. De heer Munster was diep geraakt door de armoede die hij zag bij zijn Molukse familieleden toen hij daar op bezoek was. Zo ontstond het idee van de oprichting van de familie Munster stichting.

In 2009 was er opnieuw een familiedag in Hoogeveen, in 2011 een Benefietdiner in Zwolle, in 2013 in Groningen en in 2019 in Doetinchem. De onderlinge saamhorigheid en betrokkenheid is door deze dagen enorm vergroot en de verbondenheid is verstevigd.

De heer Munster zorgt als voorzitter en oprichter dat de familieleden in Nederland met financiële middelen de familie in Indonesië ondersteunen. Ook heeft hij een aantal malen familie uit de Molukken voor langere tijd in huis te gast gehad. Deze hadden bv. medische zorg nodig wat door de Stichting werd geregeld.

De heer Munster zorgde dan voor onderdak en zorgde dat de gast in contact kwam met andere familieleden in de rest van het land. Hij ging met de gasten op familiebezoek, legde de gast in de watten en de koffer ging gevuld met allemaal bruikbare spullen en goede kleding mee terug naar de Molukken.

Van 2004 tot heden is de heer Munster voorzitter van de beheercommissie van de Maranathakerk in Hoogeveen. Een kerk met een belangrijke positie in de Molukse wijk. De beheercommissie is belast met het onderhoud en het beheer van het kerkgebouw. Aan het voorzitterschap besteed de heer Munster vele uren (4 -40 uur) per week. en de inzet van de heer Munster voor de Molukse samenleving en in het bijzonder voor de drie Molukse kerkgenootschappen (N.G.P.M.B., N.G.P.M.B. Mrt’53 en G.I.M.) die gebruik maken van de Maranathakerk is ongekend.

In 2004 startten de voorbereidingen voor de overdracht van het beheer van de kerk aan de drie Hoogeveense Molukse kerkgenootschappen die de kerk gebruiken voor hun erediensten, die voorheen lag bij de landelijke Kerkvoogdijraad van de Molukse kerken.

In september 2010 werd de kerk voor een groot deel verwoest door brand. Vanaf dat moment, totdat de kerk weer in gebruik genomen kon worden, heeft de heer Munster zich samen met de beheercommissie volledig ingezet om fondsen en vrijwilligers te werven en alles in het werk te stellen om de kerkzaal weer te herstellen voor de erediensten. Vele bedrijven, de gemeente Hoogeveen en anderen heeft hij bereid gevonden een financiële bijdrage te leveren.

De heer Munster is van het samenwerken en bevorderde ook de contacten tussen de Nederlandse en Molukse gemeenschap. Ook na het opnieuw in gebruik nemen van de kerk gingen zijn inspanningen onverminderd door om een unit tegen sterk gereduceerde prijzen aan te schaffen en geplaatst te krijgen, en opnieuw toen deze vervangen moest worden. Veel tijd heeft de heer Munster gestoken aan het installeren van de units, het aanbrengen van een nieuwe verwarming, radiatoren, inventaris en vloerbedekking. Na zijn pensionering in 2017 heeft de heer Munster vrijwel elke middag besteed om de kerk en de units gereed te maken voor gebruik. De unit zal op Molukse traditionele wijze met eten en drinken en in het bijzijn van alle sponsoren in 2025 geopend worden.

De heer Munster is vanaf 2009 tot heden voorzitter van de mannengroep Kaum Ama Ama voor gemiddeld 2,5 uur per week. Deze mannenpraatgroep is opgericht omdat er in de Molukse gemeenschap in de wijk Venesluis te veel “onderlinge verdeeldheid” heerst. Kaum Ama Ama denkt dat dit komt omdat er weinig samenhorigheid is binnen de Molukse gemeenschap en het te veel kerkelijke stromingen kent. Het is een lotgenotengroep, die allerlei onderwerpen bespreekbaar maakt. Ook wil zij bouwen aan het welzijn en de zorg voor de Molukse gemeenschap.

Kaum Ama Ama ontwikkelt diverse activiteiten. Zo zijn er projecten op het terrein van traumatische ervaringen in samenwerking met de stichting Muhabbat, een landelijke Molukse instelling voor Zorg en Welzijn, en de GGZ ontwikkeld en gerealiseerd.

Ook het project Molukse mantelzorg: “Leren omgaan met schokkende gebeurtenissen”, is samen met de Stichting Muhabbat en SWW gerealiseerd. De mannengroep heeft ook een bijdrage geleverd in het samenwerkingsverband Medja Bundar “Molukse mantelzorg en arbeid en ontspoorde zorg”.

Door het project SERAHKAN “Omgaan met schokkende gebeurtenissen en traumatische ervaringen” hebben de deelnemers van Kaum Ama Ama geleerd om te gaan met schokkende gebeurtenissen en traumatische ervaringen en hun gedachten en emoties onder woorden te brengen en te delen met de andere deelnemers.

De heer Munster heeft ook zijn persoonlijk verhaal verteld op een landelijke conferentie van de Stichting Muhabbat in Houten en op een bijeenkomst van de Landelijke Veteranenstichting in Doorn, waar Molukkers van de tweede generaties hun trauma’s konden uitspreken en verwerken.

De heer Munster heeft samen met dr. Rinsampessy een artikel geplaatst in het boek “Van barak tot Hypotheekvilla”, met de titel “Eigen kracht organiseren en inzetten” welke is uitgegeven door de stichting Muhabbat in 2013. Dit boek is verspreid over heel Nederland en in vele Molukse wijken.

Ook hebben de heer Munster en dr. Rinsampessy een artikel geschreven in het nieuwste boek van de stichting Muhabbat met de titel “Echte Molukkers slurpen papeda”, cultuur, indenditeit en verandering. Het artikel is verschenen onder de titel “Serahkan”, wat acceptatie, aanvaarding betekend.

De samenwerking van de heer Munster, Kaum Ama Ama en stichting Muhabbat is gebaseerd op het christelijk geloof, waarin de Kasih-gedachte, de naastenliefde een centrale rol vervult. In het verlengde hiervan vervult de adat-istiadat en de Molukse culturele normen en waarden belangrijke functies. De manier van werken van de heer Munster heeft duidelijk meerwaarde voor de hogere doelen van de stichting Muhabbat en Kaum Ama Ama.

De heer Munster is vanaf het begin in 2013 tot heden voorzitter van de Verkeersregelaars Maluku Hoogeveen voor gemiddeld 2-8 uur per week. Hij was ook een van de oprichters van deze groep verkeersregelaars in de Molukse wijk, legde de contacten binnen de gemeenschap om zich te scholen tot verkeersregelaar en zich aan te sluiten bij dit initiatief. Hij is zelf ook nog steeds is hij actief als verkeersregelaar en als één van de coördinatoren.

Met dank aan zijn tomeloze inzet is er een volwaardig team verkeersregelaars. Alles wat nodig is om het werk goed uit te voeren is aan hem te danken. Van lobbywerk, sponsoring van kleding en materialen en fondsenwerving, tot een onderkomen, de nieuwe unit naast de kerk waar de verkeersregelaars samenkomen, en de benodigde materialen om de inzetten goed uit te voeren. Is er iets nodig dan is hij de eerste die opstaat om alles te regelen. Zo hebben de verkeersregelaars van Maluku Hoogeveen dankzij zijn inzet al menig uitvaart goed kunnen begeleiden.

Als initiator van het project “Het verhaal van de Molukkers in Hoogeveen” was de heer Munster van 2016 tot 5 april 2023hier bij betrokken in samenwerking met Kaum Ama Ama en de Bibliotheek in Hoogeveen. Het project had impact op het onderwijs en de Hoogeveense gemeenschap.

Als voorzitter van de lotgenotengroep Kaum Ama Ama nam de heer Munster het initiatief voor een voorlichtingsproject over Molukkers in Hoogeveen. In samenwerking met de Bibliotheek Hoogeveen resulteerde dit in een lespakket en het speciaal geschreven jeugdboek: “Het Dagboek van Simon”, die geanonimiseerde ervaringen van de Molukse lotgenotengroep bevat, waardoor leerlingen op een toegankelijke manier kennismaken met de Molukse geschiedenis en gemeenschap in Hoogeveen.

Het leven van de heer Munster stond in het teken van meer begrip voor het verleden van de Molukse geschiedenis. Velen kenden de harde, militaristische opvoeding niet en de impact op de tweede en derde generatie. De heer Munster werkte samen met organisaties om deze kennis te vergroten en was de drijvende kracht achter het educatief lespakket. Voor hem stond leren uit het verleden centraal, met bijzondere aandacht voor de verwerking van pijn en verdriet bij de tweede en derde generatie Molukkers in Hoogeveen. Nog steeds is er een Molukse wijk in Hoogeveen en er wonen ca. 700 Molukkers. Het merendeel, vooral jongeren en jonge gezinnen, woont “buiten” de traditionele wijk of zijn verhuisd naar een middelgrote of grote stad.

Hij heeft het verhaal van de Molukse inwoners dan ook actief onder de aandacht gebracht en geagendeerd. Zijn doel was dat dit verhaal bewaard zou blijven en dat de kinderen van het primair onderwijs van Hoogeveen hier tijdens hun schoolloopbaan (gr 7 en 8) onderwijs over zouden krijgen. Als drijvende kracht heeft hij gezorgd dat de projectbijeenkomsten dat opleverden wat nodig was. Dankzij dit verhaal beschikken de leerkrachten van groep 7 en 8 over een educatief middel om de Molukse geschiedenis in Hoogeveen over te brengen. Dit project is geïntegreerd in de doorgaande lijn erfgoededucatie en helpt leerlingen de culturele identiteit van de Molukse gemeenschap te begrijpen via bronnenonderzoek en voorwerpen in een koffer.

De heer Munster liet zich niet uit het veld slaan door langdurende subsidietrajecten, personele wisselingen en bezuinigingen. Hij hield vol en het resultaat heeft een blijvende impact, gezien de opname in de doorgaande leerlijn erfgoededucatie in Hoogeveen.

Hij was bescheiden, maar krachtig, toen het resultaat in april 2023 gepresenteerd werd aan de Drentse Commissaris van de Koning en de burgemeester, en bij zijn interview voor NPO Radio 1.

De heer Munster heeft onder meer bijgedragen aan het bespreekbaar maken en zoeken naar manieren die bijdragen aan de verwerking van het (overgedragen) trauma van de eerste generatie ouders op hun kinderen. Zijn inzet voor de Maranathakerk is tomeloos. Zijn toewijding en inzet voor zijn familie en voor de Molukse gemeenschap is bewonderingswaardig. Hij is een verbinder en een gedreven en sociaal man die oog heeft voor de mensen om hem heen. Zijn inzet voor de Molukse en Nederlandse samenleving zijn van grote waarde en hebben blijvende impact gehad.

De heer Munster is op dit moment ernstig ziek. Hij heeft kanker met uitzaaiingen en is niet meer te genezen.

Foto’s: Gylvano Metselaar