Kom kennismaken met 10-14 Hoogeveen

Hoogeveen-(16-01-2024)”Ontdek eerst maar eens wie je bent en wat bij jou past”, zegt afdelingsleider Pidi Reitsma. “Precies daarom doen we het bij 10-14 Hoogeveen anders. We laten de traditionele knip tussen basis- en voortgezet onderwijs los. Qua leeftijd én qua leerstof. We coachen leerlingen in een vloeiende leerlijn van eind groep 6 naar begin klas 3 op het VO. Hoe dat er precies uitziet, kunnen geïnteresseerde leerlingen en ouders ontdekken tijdens onze informatiemiddagen en meeloopdagen.” 

De leerroute 10-14 Hoogeveen is een samenwerking tussen het Roelof van Echten College en PricoH. “Deze onderwijsvorm geeft kinderen de kans om hun eigen leerroute te bepalen”, zegt leerkracht Mandy Benjamins. “In de klas vergelijken we de werkwijze binnen 10-14 Hoogeveen weleens met een auto. Een leerling zit zelf achter het stuur, met mij en collega-juf Claudia ernaast. Begrijpt een leerling iets al heel snel? Dan geeft hij of zij lekker gas. Wil de leerling nog iets langer stilstaan bij bepaalde lesstof? Dan trapt hij of zij even op de rem.” Het einddoel is voor iedereen gelijk: klas 3 van havo of vwo. Het tempo en de route ernaartoe bepaalt de leerling zelf. Hugo, leerling van 10-14 Hoogeveen, legt uit: “In mijn klas werken we allemaal op ons eigen niveau. Spelling vind ik soms wat lastig. Als ik een beetje hulp nodig heb, legt juf het duidelijk uit. Maar we proberen het altijd eerst zelf! Dat maakt leren ook erg leuk.”

Werken op eigen niveau en in thema’s
De leerlingen werken ’s ochtends op hun eigen niveau aan Nederlands, Engels en wiskunde/rekenen. Elke middag werkt de klas aan een thema. Creatief, en met veel aandacht voor het ontwikkelen van vaardigheden. “Daar leren we veel van en het is ook gewoon heel erg leuk!”, zegt leerling Vera. “Van juf mogen we niet zeggen dat we iets niet kunnen. We kunnen het ‘nog’ niet, zegt ze dan. Dat ene woordje ‘nog’ geeft mij vertrouwen om het nog eens te proberen.”

Kom kennismaken
10-14 Hoogeveen is inmiddels twee jaar onderweg. Pidi Reitsma: “Volgend schooljaar start er weer een nieuwe groep kinderen die nu in de bovenbouw van het basisonderwijs zitten. Onze deur staat open voor kinderen uit groep 6, 7 of 8 van wie gedacht wordt dat het 10-14-onderwijs goed bij hen past. Daarom organiseren we in januari, februari en maart informatiemiddagen en meeloopdagen. Leerlingen en ouders met interesse in 10-14-onderwijs zijn dan van harte welkom om kennis te maken. Zij kunnen zich aanmelden voor onze activiteiten op 10-14-hoogeveen.nl. Claudia, Mandy, ikzelf én natuurlijk onze 10-14-leerlingen kijken ernaar uit!”