Jan en Geertje Haagsma uit Hoogeveen zijn 60 jaar getrouwd


Hoogeveen, 7 januari 2025 -Namens de gemeente Hoogeveen bracht burgemeester Martijn Breukelman vanmiddag het echtpaar Jan en Geertje Haagsma, een bezoek om hun te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk.

Op 5 januari j.l. hebben ze dit jubileum met familie, vrienden en buren gevierd in het restaurant van de Kaap aan het Haagje, het was voor hen een onvergetelijke dag.

De burgemeester werd hartelijk ontvangen, en al snel kwamen de verhalen onder het genot van een kopje koffie boven tafel vanuit hun verleden, het mooie vestingdorpje Sloten werd besproken waar ze geboren en getrouwd zijn, de verhuizing naar Hoogeveen, en ook het verleden vanuit de  Tweede Wereld oorlog kwam naar boven.

Het was 5 januari 60 jaar geleden dat Jan (81) en Geertje (80) in de echt werden verbonden. Ze leerden elkaar kennen op een mooie zondagavond in de maand juni 1960 in de (kleinste) elfsteden stad Sloten, waar ze beiden woonden.  Geertje zat in de vensterbank voor de ouderlijke woning en Jan stond een vijftal meters verderop met een vriend te praten. Op een gegeven moment duwde die vriend Jan in de richting van Geertje door te zeggen “ga jij maar een poosje kletsen met Geertje”. Na enige tijd – het zal een halfuurtje geweest zijn – stelde Jan voor: we kunnen ook wel een blokje om en zogezegd zo gedaan en later afscheid genomen te hebben – in de Brouwerssteeg in de buurt van haar ouderlijke woning – met een eerste kus waren beiden in de wolken en natuurlijk op slag verliefd. Het werden er vervolgens heel veel blokjes om, zo vertelt Jan.

Na ruim vier jaar verkering gingen ze trouwen – Jan zat in die tijd in militaire dienst bij de luchtmacht als dienstplichtige, radio/radar monteur – want er kwam een woning vrij dus trouwen was het credo. Geertje werkte op de zuivelfabriek. Aangezien het stadje Sloten een kleine gemeenschap vormt waren de notabelen van de stad ook uitgenodigd en aanwezig op het feest in de Stadsherberg. Jan is nogal bewaarderig en heeft o.a. nog de originele factuur van het feest, kosten ƒ 344,20.

Als je ging trouwen in die tijd dan ging de vrouw met ontslag als ze werkte en werd ze huisvrouw, tegenwoordig is het omgekeerde het geval, je moet (blijven) werken.

Geertje zorgde dus vanaf die tijd voor het gezin. Hun drie kinderen – twee dochters en een zoon – wonen in Hoogeveen, er zijn twee schoonzonen en twee geweldige kleinkinderen.

Voor en na zijn militaire dienst werkte Jan bij Van der Heem (Erres) radiofabrieken o.a. te Sneek, dus ging hij na de dienstplicht daar weer aan de slag, echter in 1967 werd Van der Heem overgenomen door Philips, de Erres radio’s werden voortaan in Eindhoven geproduceerd en stonden ze met 250 man op straat, zo vertelt Jan. In datzelfde jaar zijn we naar Hoogeveen verhuist en ging werken bij “Drenthina” de Blikfabriek, weer in de Kwaliteitszorg net als bij Van der Heem. Inmiddels is hij al 20 jaar met pensioen.

Geertje haar passie is bloemen & planten en verzamelaar van curiosa, door haar ziekte staat alles op een laag pitje. Jan doet al jaren aan genealogie (stamboomonderzoek) en heeft veel aan hardlopen gedaan tegenwoordig is het wandelen, ook heeft hij het (kunst)schilderen weer opgepakt en dat geeft veel voldoening.

Tot slot, Jan: ik ben op sommige momenten nog steeds verliefd op haar en dat hoop ik Deo Volente te blijven.

Foto: Paula Bansema