Inspirerende avond tijdens de bijeenkomst Hoogeveen Groen

Hollandscheveld-(14-03-2024) Gisterenavond vond er zeer inspirerende avond van “Hoogeveen groen” plaats in het Paviljoen Schoonhoven.

Deze avond stond in teken van verschillende sprekers. Wethouder Mark Tuit opende deze avond met een korte toespraak.
Het doel van deze avond was om verbinding te creëren en samen te werken rondom thema’s zoals biodiversiteit en klimaatadaptatie. Maar ook met de inwoners van Hoogeveen en de omliggende dorpen met hun prachtige initiatieven, en trots zijn op hun landschap die gaan vergroenen en zich georganiseerd hebben met zelfinitiatieven.
Specifiek vertelde de wethouder waar hij heel warm van wordt en trots op is, het vergroenen van schoolpleinen.
Nog maar twee jaar geleden waren er nauwelijks groene schoolpleinen in Hoogeveen, maar nu is er zelfs een wachtrij ontstaan om schoolpleinen te kunnen vergroenen. Dit laat zien dat er een stijgende lijn is in initiatieven en vergroening.

Bert Hansma betrokken bij Groen Hoogeveen fungeerde als gespreksleider van deze avond.

Drie sprekers namen deze avond het woord. Bertil Zoer medewerker ecologie van Het Drentse Landschap sprak over de natuurparels van Hoogeveen.
Hij gaf een boeiende inkijk in diverse natuurgebieden in Hoogeveen met bijzondere natuurwaarden die het buitengebied van Hoogeveen aantrekkelijk groen maken.

Sandra Gijmink een boerin uit Nieuwlande deelde haar ervaringen over het ondernemen als boer in balans met de natuur.
Het project Duurzame Melkveehouderij van de provincie Drenthe motiveert de boeren om deze weg in te slaan, liefde voor koeien is de grote drijfveer.

Mark Mieras, wetenschapsjournalist en gespecialiseerd in hersenen nam de bezoekers mee in een inspirerende lezing over de werking van groen op de mens.
Groene omgeving heeft positieve effecten op iedereen, van kinderen die beter leren te bewegen en bij volwassenen helpt groen verminderen tegen stress.

Ook het IVN Hoogeveen was op deze avond aanwezig. Grietje Loof, de klimaatburgemeester en tevens voorzitter van het IVN Hoogeveen had de eer om de eerste handtekening te zetten op het bord “Wie doet ermee? Teken ook voor groen in Hoogeveen”.
Iedereen kreeg daarna de gelegenheid om zijn/haar handtekening te plaatsen op het bord.

Er staat nog veel te gebeuren in Hoogeveen waaronder het beleid van de openbare ruimte en het groenbeheer van de openbare ruimte onder de noemer van het aanvalsplan.

De gemeente wil ook andere stimuleren om te vergroenen en groen te bevorderen. Dit wordt onder andere gedaan door een tuinsubisidie aan te bieden voor een regentoon of voor een boom.
IVN Hoogeveen is bezig met een collectieve actie

Er zijn diverse groenvrijwilligers actief in Hoogeveen en dit ondersteunt weer het Landschapsbeheer Drenthe
Dit jaar is de gemeente ook begonnen met het stimuleren van bloemrijke akkers en kruidenrijk grasland. Daarnaast gaat de gemeente in gesprek met verschillende organisaties, partners en ondernemers, waaronder Uni Garant, die dit jaar het buitenterrein gaat vergroenen.

Kortom, een zeer interessante avond met een zeer grote opkomst en veel belangstelling voor Hoogeveen Groen.

Verslag Paula Bansem, Foto’s: Focus met Passie