Inspiratiebijeenkomst de Verhalenwerf werkt in Bibliotheek Hoogeveen


Hoogeveen-(16-12-2023) In 20215 is Museum de 5000 Morgen verhuisd naar de Bibliotheek Hoogeveen en zo is de Verhalenwerf ontstaan.
Gisteren was er een inspiratiebijeenkomst voor de vrijwilligers en medewerkers, waaronder ook de leden van de historische verenigingen en Hoogeveners met een hart voor het Hoogeveens erfgoed.

Er was een warm welkom iedereen werd ontvangen met koffie of thee en een krentewegge, rond 9.00 uur opende burgemeester Karel Loohuis deze bijeenkomst.
Daarna volgende via een live verbinding met Brabant met Claudia de Graauw, i.v.m. een onderzoek wat zo kenmerkend is aan de Hoogeveense identiteit en wat er verloren is gegaan, wat de inwoners graag terug willen zien, en wat de inwoners voor een beeld hebben met de Verhalenwerf en hebben de inwoners tips.

Vervolgens nam Corinne Rodenburg (directeur Drents Archief) het woord over lokaal erfgoed beheren, verrijken en publiceren.
Diewertje Wijsmuller (museologe) had het over collectiewaardering en de verbindende waarde van samenwerken aan erfgoed.

Tevens waren de HQ-6- jongeren ook aanwezig en lieten een geweldig filmpje zien wat ze zelf hebben gemaakt over het filmen van erfgoedvoorwerpen.
Andy Benjamins gaf een prachtige presentatie over Virtueel Hoogeveen, daarna volgde een kleine theater stukje “Verhalen Verbeelden”.

Tijdens deze bijeenkomst werden er diverse tafelgesprekken gehouden aan tafel met diverse partijen, met diverse gespreksonderwerpen over het erfgoed van Hoogeveen, de collectie, de vrijwilligers e.d.

Aan het einde werd er werd er afscheid genomen van Jannie ten Hove (Projectontwikkelaar Verhalenwerf) en het stokje werd overgedragen aan Lianne Ijmker.

Het was een zeer inspirerend programma met als headlines Waar staat de Verhalenwerf nu in 2023, hoe maken we samen de erfgoedcollectie met de verhalen van Hoogeveen bekend? Hoe gaan we verder met de wisselexpositie en bereiken we jong en oud?

Vervolgens eindigde deze inspirerende ochtend met een gezamenlijke lunch

verslag: Paula Bansema, Foto’s: Focus met Passie