Hoogeveen, 8 februari 2025 – Gisteravond organiseerde het CDA Hoogeveen en CDA Drenthe een bijeenkomst in Het Klooster.
De avond werd geopend door Henk Reinders, een ervaren politicus en voorzitter van het bestuur van CDA Hoogeveen, terwijl raadslid Annette Jansen-Brandsema de gastvrouw van de avond was.
Henri Bontenbal is sinds augustus 2023 fractievoorzitter van het CDA, dat zich inzet voor een fatsoenlijk Nederland. Met passie voor duurzaamheid en energiebeleid zet hij zich in voor een toekomstbestendig Nederland.
In 2021 trad hij toe tot de Tweede Kamer en sinds vorig jaar is hij partijleider van het CDA.
Op deze avond vertelde Bontenbal over zijn ervaringen en wat er speelt in de politiek in Den Haag. Daarnaast was er ook gelegenheid voor vragen aan Bontenbal.
Veel partijen zijn vertolkers van de stem van het volk richting de regering, maar het CDA doet ook een beroep op mensen zelf en wat de samenleving zelf kan. Het verhaal van de verantwoordelijke samenleving bestaat uit drie lijnen volgens Bontenbal:
- De gemeenschap boven de individu staat, wij willen politiek bedrijven waarin het algemeen belang bovenaan staat.
- Moraal gaat boven procedure.
- Duurzame waarde gaat boven de korte termijn.
Bontenbal legde uit dat het CDA, met 5 zetels in de Tweede Kamer, niet alleen in Den Haag, maar ook in Hoogeveen en Drenthe een stevig en verantwoordelijk gezicht is. Hij benadrukte dat het CDA een brede partij is die probeert verschillende groepen in de samenleving te vertegenwoordigen.
Bontenbal beaamt dat het huidige coalitie- of kabinet geen stabiel kabinet is, wat frustraties oproept en ertoe leidt dat Nederland stil staat en achteruitgaat. De weg die het CDA heeft ingeslagen gaat voor rustig, redelijk en fatsoenlijk politiek en stabiliteit. Hij benadrukte dat het CDA alles moet doen om goed voorbereid de verkiezingen in te gaan voor een betere politiek.
Daarna was er een gelegenheid om vragen te stellen vanuit het publiek, en de vragen waren divers, over onder andere het stikstofbeleid, de agrarische sector, de zorg, de woningmarkt en het migratiebeleid.
Hoogeveen Regio kreeg de eer om Henri Bontenbal een klein interview te geven.
Wat vond je van de opkomst van deze avond? Volgens Bontenbal was de opkomst heel goed en hij vindt het erg leuk om met leden in gesprek te gaan. Hij probeert elk jaar de 12 provincies te bezoeken, meestal gecombineerd met een of twee werkbezoeken, gesprekken met raadsleden en ondernemers. Hij geniet van dit soort avonden en bijeenkomsten omdat ze een vraag-en-antwoord karakter hebben en mensen kunnen zeggen wat ze vinden. Het is belangrijk dat mensen zich kunnen uitspreken over de koers van het CDA en wat ze belangrijk vinden in Nederland. Het was een gezellige informele avond waar iedereen zichzelf kon zijn en kritische en mooie vragen kon stellen.
Ga je iets doen met de vragen die gesteld zijn? Ja natuurlijk, alle vragen slaan we op en maken ons bewust van dingen die we misschien onvoldoende op ons netvlies hebben. Bijvoorbeeld, een vraag over meer aandacht voor ouderen zal ik zeker meenemen en er mee aan de slag gaan. Het publiek geeft signalen af die bevestigen dat het nodig is om meer te doen voor ouderen in de samenleving, iets waar het CDA al mee bezig is.
Het verjongen van het CDA, heb je ideeën hoe je het CDA kunt verjongen en jongeren kunt betrekken bij het CDA? Dit ziet het CDA al gebeuren. Steeds meer jongeren in de leeftijdscategorie tussen de 30 en 50 jaar sluiten zich aan. Bontenbal geeft ook podcasts en af en toe lezingen voor studentenverenigingen om de jongerendoelgroep met het CDA te verbinden.
Met slechts 5 zetels in de Tweede Kamer, heb je dan niet het gevoel dat je aan een dood paard trekt? Bontenbal begrijpt de vraag, maar het CDA heeft dat gevoel niet. Wat moeilijk is, is dat het CDA veel wil doen, maar met 5 zetels ben je beperkt en kun je niet alle debatten voeren. Tegelijkertijd, ondanks dat ze slechts 5 zetels hebben, is het CDA erg zichtbaar in de media en weten ze vaak het verschil te maken. Bij bijvoorbeeld de onderwijsbegroting en de BTW-deal was hun rol cruciaal. Het CDA is effectiever dan het aantal zetels suggereert. Het CDA bruist van de energie maar heeft tijdgebrek en is bezig met de opbouw van de partij.
Zou de christelijke achtergrond een belemmering kunnen zijn voor jongeren om zich bij het CDA aan te sluiten? Het kan een belemmering zijn, maar Bontenbal weet niet hoe groot dit probleem echt is. Hij legt uit dat het CDA geen christelijke partij is, maar een christendemocratische partij. De standpunten van het CDA worden altijd gemotiveerd op basis van de waarden van het CDA, zoals rechtvaardigheid, solidariteit en verantwoordelijkheid. Dit zijn waarden die veel mensen delen, ook degenen die niet gelovig of anders gelovig zijn. Dit is het verschil tussen het CDA en partijen zoals de SGP en de ChristenUnie, die zich veel directer op het christelijk geloof baseren.
Bontenbal is ook erg blij met de zichtbaarheid van het CDA in Hoogeveen, wat volgens hem met zelfvertrouwen te maken heeft. Hij vindt het fantastisch om te zien hoe mensen weer naar buiten gaan en zin hebben in de campagne. Mensen zijn weer trots op het CDA en dat schept vertrouwen.
Het was een zeer interessante informele avond met een grote opkomst van ruim 100 leden en geïnteresseerden.
Verslag en foto’s: Paula Bansema