Henry Koster de bedenker van het wormenhotel in Koopman op pad

https://youtu.be/auyhPf1F8IU  (door Paula Bandsema) Het wormenhotel is bedoeld gft-afval te gebruiken voor zuiver biologische compost wat door de tijgerworm wordt geproduceerd. Het bewerkte GFT afval wat ook wel vermiecompost wordt genoemd is sterk aan afgifte van diverse voedingstoffen en versterkt het natuurlijk afweersysteem van de wortel en de plant. De vermiecompost komt tot stand door de Tijgerworm een inheemse soort ook wel de mestpier genoemd, de mestpier zorgt ervoor dat het GFT afval wordt omgezet tot gezonde zuivere compost om de voedingsbodem van b.v. je eigen tuin gezond te houden.

Het uiteindelijke doel voor Henry Koster is er voor zorg te dragen dat de wormhotels uiteindelijk door heel Hoogeveen worden geplaatst, maar tevens ook zijn doel om lespakketten te realiseren voor scholen. Kinderen vinden dit heerlijk, om met hun handen lekker door ter aarde te kunnen wroeten en zo hun kennis te laten maken met biologische mest wat door hun zelf gemaakt kan worden en op deze manier ook leert om dicht bij de natuur te staan.

Voor eenieder die hier belangstelling voor heeft is het mogelijk om zelf zo’n wormenhotel te maken of men kan zelf een wormenhotel aanschaffen of informatie wil hebben hierover kunnen zich melden bij Henry Koster

Wanneer je graag zelf GFT afval wilt aanleveren moet dit wel aan de volgende criteria voldoen zoals; geen afval van vlees en vis resten, geen pads en theezakjes, geen gekookt voedsel, beenderen sausen, vet en olie, geen dierlijk afval of brood en gebak, geen hete pepers en citrus schillen. Wat wel mag: Eierschalen, thee (zondertheezakje), koffiedik/filterzakken, houtsnippers/zaagsel, rauwe groenteresten, hooi/stro e.d. er is een lijst verkrijgbaar “wat wel en niet mag” deze is op te vragen bij Henry Koster via zijn facebook www.facebook.com/permacultuurhoogeveen

Koffiepads en theezakjes bevatten microplastic, welke de wormen niet kunnen en willen eten. Voor alles geldt, bied aan met mate voldoende afwisseling bevordert een gezond klimaat, voor zowel de worm als voor het compost. Allemaal kijken naar deze aflevering van Koopman op pad via dit medium, www.koopmanoppad.nl of via YouTube: https://youtu.be/auyhPf1F8IU in HD of 4K.