Henny Schonewille – Zwiers lid in orde van Oranje-Nassau

Foto: Martin Schonewille

Hoogeveen – 26-04-2024) Het is bij u, mevrouw, moeilijk om te beginnen. Ik zou namelijk niet weten waar. U heeft zich ingezet voor zo ongelooflijk veel activiteiten dat ik het ingewikkeld vind een volgorde te bedenken. Ik heb namelijk uit zeer betrouwbare bron vernomen dat u zich al ruim 35 jaar inzet als vrijwilliger. En dat betreft slechts Treant! Daarover later meer.

Want vanaf 1986 bent u actief bij Con Amore, en niet alleen voor de altpartij. De laatste jaren runde u de lief- en leedcommissie: u bezocht zieke koorleden en jubilerende echtparen. U bakte ook de Knieperties die op onder andere de Koninginnemarkt verkocht werden.

Al gauw had u, blijkbaar, niet meer genoeg aan alléén Con Amore. Naast de start die u al had gemaakt voor Treant in 1988, begon u in 1991 namelijk voor de Gereformeerde Kerk te Nieuwenschut-Noordscheschut als vrijwilliger. Eerst als commissielid dat zich bezighield met de relatie Kerk-Israël. Later werd u steeds meer betrokken bij het wel en wee van alle gemeenteleden van de GKNN. Zo heeft u zich eindeloos ingezet voor iedereen binnen de gehele gemeente van de GKNN. U heeft zich daarmee zeer geliefd gemaakt.

Een speciale vermelding verdienen uw tijd en activiteit bij Treant, en hier moet ik echt kiezen uit alle anekdotes. Ik neem het verzorgingshuis Weidesteyn. Daar heeft u de hand geboden aan talloze evenementen, groot en klein. Of het nu de zangmiddagen waren, of het rolstoeldansen op de maandag. U was erbij. Maar ook de optredens, markten, modeshows en kledingverkoop, daar konden we u vinden. Samen met uw goede vriendin Eeke van Raalte zorgde u dat alles vrolijk en goed verliep.

Ook heeft u woonzorgcentrum Bilderdijk opgeluisterd met uw vrijwillige acties en aanwezigheid. Bij de workshops, avondactiviteiten, lezingen, koffieochtenden, noem ze maar op. Soms hielp u zelfs mee om de maaltijden voor iedereen te bereiden. Telkens was u erbij. Om te helpen, om anderen te helpen.

En die anderen, die maken uw inzet juist zo waardevol. Want die anderen, die bestaan náást alle zorg die u voor uw kinderen en kleinkinderen heeft. Iedereen kan op u rekenen: het spontane praatje, de zorgen voor de dieren als hun baasjes op vakantie zijn, en de planten van anderen in hun afwezigheid weer tot leven wekken. Iedereen kan op u rekenen.

U bent positief, wat er ook gebeurt. En die houding straalt u uit naar iedereen om u heen. Het is zelfs aanstekelijk. U inspireert uw omgeving, en daarmee maakt u de wereld een stukje beter. Dat is, onder meer, wat iedereen zo in u waardeert.

Mevrouw Schonewille, u heeft niet alleen uw tijd en energie gegeven, maar ook uw hart aan de Hoogeveense gemeenschap. Moge uw zorg, en de energie waarmee u uw hart deelt, een voorbeeld zijn voor alle Hoogeveners. Het lijdt geen twijfel dat uw vriendin Eeke enorm trots op u geweest zou zijn.

Daarom is het met grote vreugde dat ik namens Zijne Majesteit de Koning, u Hendrikje Schonewille-Zwiers uit Hoogeveen, vandaag de Koninklijke Onderscheiding lid in de orde van Oranje-Nassau mag overhandigen. Moge deze Koninklijke Onderscheiding een weerspiegeling zijn van de grote waardering en dankbaarheid die we allemaal voor u voelen. Van harte gefeliciteerd! (bovenstaande is de speech van de burgemeester)