Harm Kleiman exposeert in ’t Kringhuus

Er is een nieuwe expositie in ’t Kringhuus. Het betreft een schilderijenexpositie van Harm Kleiman. Wie is Harm Kleiman? Harm Kleiman is op 31 mei 1947 geboren aan de Brandligtswijk te Elim als vijfde in een gezin met acht kinderen. Het was in die tijd niet gewoon in het gezin om ‘door te leren’ na de basisschool. Harm mocht echter naar de Ambachtsschool, hoewel hij beter geschikt zou zijn voor de MULO. Die laatste optie was echter een stap te ver. Volgens zijn eigen verhalen was hij op de Ambachtsschool slechts geschikt voor banketbakker of huisschilder. Hij koos dat laatste als zijn beroep en ging op zijn 16e aan de slag bij schildersbedrijf Kwant te Nieuwlande.
Op 28 november 1969 trouwde Harm met Jantje Benjamins (16-10-’52 – 07-05-’22). Ze kregen twee kinderen, dochter Bernadette en zoon Gerben. Ze woonden eerst in een ‘salonwagen’ (wat in die tijd normaal was) aan de Warmondsweg te Elim. Na enige tijd kregen ze echter bericht van de gemeente dat de salonwagen moest worden verwijderd vanwege krotontruimingsbeleid. Het jonge gezin verhuisde naar een flat aan de Capella in de wijk Krakeel in Hoogeveen. De heimwee, als gevolg van de overgang van het buitengebied van Elim naar een nieuwbouwwijk van Hoogeveen, heeft zeker meegespeeld in het maken van tekeningen en schilderijen van het oude Elim, Hollandscheveld, Nieuwlande en Hoogeveen. Harm Kleiman heeft na voorzichtige teken- en schilderpogingen (eind jaren ‘70, begin jaren ’80) een erg vruchtbare periode gehad. Hij heeft veel pen- en potloodtekeningen en olieverfschilderijen gemaakt. Ook kraantjeskannen, melkbussen en kolenkitten zijn veel door hem beschilderd. Tevens weten veel mensen hem te vinden om geliefde taferelen uit hun jeugd te schilderen, veelal van oude foto’s.
Een deel van de collectie van Harm Kleiman is momenteel te zien in ’t Kringhuus van de Historische Kring Hoogeveen aan de Schutstraat 167 in Hoogeveen. De expositie is te bezichtigen op dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur en op vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur.