Feestelijke opening van Zwembad de Dolfijn i.v.m. hun 55-jarig bestaan

Hoogeveen – (23-06-2024) Gisterenmiddag om 13.15 uur opende wethouder Roelof Bisschop de viering van het 55-jarig bestaan van het zwembad.

Het eerste zwembad in Hoogeveen werd in 1895 opgericht, vlak nadat Vincent van Gogh op het station aankwam. Het zwembad heette toen het Spoorgat en lag vlakbij de Griendtsveenweg. Later kwam er een buitenbad, de Bottertippe, aan de Bentincksdijk en in 1969 werd Zwembad de Dolfijn geopend.

Het zwembad staat bekend om zijn diverse sportieve prestaties, waaronder de zwemclub die op eredivisieniveau zwemt. Zwembad de Dolfijn is een plek waar generaties lang elkaar ontmoeten, waar ouders en kinderen hebben gezwommen en hun zwemdiploma’s hebben behaald.

Zwembad de Dolfijn vervult een sociale rol, waarbij 72 reumapatiënten wekelijks gebruik maken van het zwembad ter ondersteuning van hun gezondheid.

Er is in de loop der jaren ontzettend veel werk verricht om het zwembad draaiende te houden en men merkt nu wel dat het zwembad aan vernieuwing toe is. Zwembad de Dolfijn heeft ook een sociaal verbindende functie, waar mensen elkaar ontmoeten en veel plezier beleven aan het zwembad. Zelfs mensen die eenzaam zijn, ontmoeten juist in het zwembad weer nieuwe mensen en leren elkaar kennen.

Ook werd de aandacht gevestigd door de wethouder op alle medewerkers in het zwembad, die dagelijks klaarstaan om mensen te ontvangen en te begeleiden, het zwembad onderhouden en klaarstaan voor de inwoners van Hoogeveen.

Roelof Bisschop vertelde ook in zijn toespraak dat de politiek zich bewust is van diverse uitdagingen omtrent het zwembad. En dat er in de politiek nu sterk de wens leeft om een nieuw zwembad te realiseren ergens in Hoogeveen.

Na de korte toespraak van de wethouder kreeg hij de eer om het lint door te knippen en iedereen kon deze dag gebruik maken van het zwembad voor het symbolische bedrag van 55 eurocent, waar ook gretig gebruik van werd gemaakt door jong en oud.

Tevens konden de bezoekers genieten van diverse demonstraties van de zwemvereniging en konden de kinderen meedoen aan een prijsvraag en een kleurwedstrijd.

Verslag en foto’s: Paula Bansema