Expositie Fascinerend, inspirerend glas in ’t Kringhuus van Anneke Bijker


Hoogeveen-(18-10-2023) Er is een nieuwe expositie in ’t Kringhuus. Het betreft een glas-expositie van Anneke Bijker.
Door het volgen van een glasworkshop ontdekte zij hoe fascinerend glas is. Doordat ze schilderde was ze altijd al met kleuren en vormen bezig. Het schilderen staat nu op een laag pitje, maar ze gebruikt het af en toe om een ontwerp uit te werken.
Ze volgde meerdere glasworkshops bij glaskunstenaars waardoor ze veel mogelijkheden ontdekte, om daarna zelf te gaan experimenteren met glas. Ze vond het spel van kleur, vorm en licht steeds fascinerender.  De glastechniek waar ze mee werkt heet glasfusion.
Glasfusion:
Door gebruik te maken van structuur, helderheid van glas en kleur ontstaat een object, dat met het effect van zonlicht een weergaloos spel van kleuren laat zien.
De techniek kent veel toepassingsmogelijkheden, zowel voor het creëren van beelden als het maken van gebruiksvoorwerpen zoals schalen, onderzetters etc.
Het blijft boeiend hoe je beweging in de glasobjecten krijgt en dat het niet statisch wordt. Natuurlijk ook hoe de kleuren naar voren komen en hoe ze samensmelten.
De ene keer werkt Anneke aan de hand van een ontwerp dat is uitgewerkt in een tekening of aquarel. Een andere keer is het vrij werk en laat zij zich leiden door vormen en kleuren.
Ook geeft ze thuis workshops in haar atelier in Fluitenberg en werkt ze in opdracht. Het werken in opdracht geeft weer een heel andere invalshoek. De wensen worden besproken, waarna vervolgens wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn. Datzelfde gebeurt bij de workshops.
Het is fijn om te zien dat cursisten en cliënten tevreden en blij zijn met het gemaakte glasobject.
Expositie:
Een deel van de collectie van Anneke Bijker is momenteel te zien in ’t Kringhuus van de Historische Kring Hoogeveen, Schutstraat 167, Hoogeveen. Te bezichtigen op dinsdagmiddag van 13.30 – 16.30 uur en op vrijdagochtend van 9.00 – 12.00 uur.