Demonstratie schapenscheren bij de schaapskooi Achter ’t Zaand Dwingelderveld

Dwingelderveld-(1-08-2024) Gisteren was een prachtige dag bij de schaapskooi Achter ’t Zaand, waar vele bezoekers genoten van de mooie omgeving en het schitterende weer aan de rand van het Dwingelderveld. Vanaf 11.00 uur werd er een demonstratie gegeven van schapenscheren volgens de oude methode: knippen met de hand.

Johan, de schaapherder, begon met een kleine lezing over hoe het scheren vroeger ging. Hij vertelde ook over de oudste schapen van Drenthe, het Drentse heideschaap, wat ze eten en hun functie op de heide. Vroeger werden deze schapen gehouden op onvruchtbare heidegronden. Hun vlees en vacht waren welkom, maar vooral hun mest was van groot belang. Na de komst van kunstmest verloren de schapen hun functie en rond 1970 waren er nog maar 100 Drentse heideschapen over. Gelukkig zijn de aantallen nu weer gegroeid naar een paar duizend, maar hebben ze nu een andere functie.

Als je namelijk niets doet op het heideveld, groeit het snel dicht met grassen en jonge boompjes. Door de kudde schapen dagelijks te laten grazen, blijven bijzondere planten zoals struikhei behouden, evenals de dieren die van de heide afhankelijk zijn.

Een bijzonder verhaal is dat er in de schaapskooi een grote bos hulst hangt. Elk jaar rond kerst wordt deze bos hulst ververst door de schaapherder. Dit helpt tegen een besmettelijke ziekte, de ziekte van zere bekjes, een eeuwenoud gebruik dat nog steeds werkt.

Het was een leerzame en gezellige dag, vol traditie en natuurbehoud.

Voor het fotoalbum, klik dan op de bovenstaande titel van dit bericht

Verslag en foto’s: Paula Bansema