Hoogeveen-(04-05-2024) Gylvano, 16 jaar, brengt een bezoek aan Auschwitz, omdat hij hier enorm geïnteresseerd is. Hij wilde ervaren wat er daar allemaal gebeurd is. Dit bracht voor Metselaar enige emoties met zich mee.
Vooral bij de binnenkomst van het crematorium/de gaskamers waar zoveel mannen, vrouwen en kinderen op een gruwelijke wijze zijn vermoord gaf een enorme impact.
Wat hij daar zag en voelde, dat mag nooit vergeten worden.
Het roept bij Metselaar verdriet op, maar ook angst omdat we in deze tijd zo dicht bij in een oorlog zitten.
Verdriet, om alle mensen daar is overkomen, maar ook de nabestaanden die dit gruwel moeten dragen.
Het viel hem op dat het nog steeds enorm leeft onder de mensen, gezien de drukte van de bezoekers die Auschwitz bezochten. Elke nationaliteit liep daar wel rond, en er waren heel veel Nederlandse bezoekers.
Metselaar is enorm trots dat hij daar mocht zijn en vind het zeer interessant.
Daarbij vindt hij het ontzettend mooi dat er een Nederlandse plaquette ligt in Auschwitz -Birkenau die staat tussen de overblijfselen van de twee gaskamers.
Metselaar is op vakantie in Polen, maar de buschauffeur houdt vandaag rekening mee met de Nationale Dodenherdenking en zorgt ervoor dat het reisgezelschap waaronder Metselaar 2 minuten stilte in acht kunnen nemen.
Wat hij gezien heeft, mag nooit vergeten worden en wij als Nederlanders mogen heel dankbaar zijn dat wij in een vrij land mogen leven, aldus Gylvano Metselaar.
Verslag: Paula Bansema, Foto’s: Gylvano Metselaar
De hoofdingang van Kamp Auschwitz
Ingang van Auschwitz-Birkenaa, hier werden de mensen per spoor in veewagons naar binnengevoerd.
Bij het uitstappen werd hier gelijk een splitsing gemaakt tussen mannen en vrouwen/kinderen. De mannen gingen naar de houten barakken en vrouwen/kinderen gingen naar de stenen barakken.
De rechtbank: Hoge SS-officieren zaten voor in de rechtbank, bij voorbaat waren de mannen/vrouwen als schuldig bevonden.
Voor de uitspraak die soms dagen op zich lieten wachten verbleven de mannen en vrouwen in dit gebouw, waar ze gezamenlijk het sanitair met elkaar moesten delen.
Dit was de executieplaats wanneer de vrouwen/mannen berecht werden daar doodgeschoten werden
De gaskamers, de mensen werden op het perron al gescheiden en sommigen kregen voor de show handdoeken aangereikt om ze de indruk te geven dat ze onder de douche gingen.
D.m.v. plaquettes worden meerdere nationaliteiten herdacht die in het kamp Auschwitz-Birkenau om het leven kwamen, dit is de Nederlandse plaquet in Birkenau waar bloemen worden gelegd in verband met 4 mei.
Dit monument symboliseert in de hoogte de schoorsteen van de gaskamers en de omliggende grote brokstenen symboliseren alle grafstenen.