Cor Koopmans, lid in de orde van Oranje-Nassau

Foto: Martin Schonewille

Hoogeveen  (26-04-2024)Uw plezier in het helpen van anderen had u al vroeg ontdekt. U was pas 19 toen u, in de VW-bus, de voetbaljeugd naar hun wedstrijden reed. U was jeugdleider en grensrechter voor HZVV. Maar later, in 1989, bent u ernstig ziek geworden. Na twee levertransplantaties, een openhartoperatie én nierkanker staat u nog steeds rechtop. Het lijkt wel alsof het u niet heeft kunnen raken: u verricht niet alleen grote en kleine technische klussen voor de Historische Kring Hoogeveen. U coördineert zelfs de verhuizing, én knapt het nieuwe gebouw voor een deel op. Dat u zo goed zou herstellen was wel ieders hoop, maar zeker niet voor de hand liggend.

U wordt zeer gewaardeerd binnen de Historische Kring Hoogeveen, waar u sinds 2006 actief bent. Uw aantreden als lid heeft het Kringblad de Veenmol zeker kunnen merken: met elke editie van dit in de hele regio bekende tijdschrift heeft u zich namelijk bemoeid. Tientallen artikelen heeft u aangeleverd voor de Veenmol. Artikelen waaruit bij de één na de ander blijkt dat de schrijver niet over één nacht ijs is gegaan. Een goed artikel ontstaat niet zonder gedegen historisch onderzoek en een grote cultureel maatschappelijke betrokkenheid, dat laat u elke keer opnieuw zien. Ook de rubriek “hoe het toen was, … en nu is” levert veel positieve reacties op van lezers. Zonder uw brede inzet was de Veenmol misschien wel nooit zo goed geworden.

Het zijn echter ook uw enthousiaste lezingen en presentaties die de waardering oogsten. U heeft zelfs een geschiedenisquiz over de historie van Hoogeveen gemaakt. Hier doet iedereen die meespeelt, bij de Kringavond van de Historische Kring Hoogeveen of allerlei andere maatschappelijke organisaties, heel veel kennis op over Hoogeveen. En dat ook nog op een vrolijke en actieve manier. Vanwege al het onderzoek dat u verricht voor deze sessies, tot in het gemeentearchief aan toe, is alle informatie die u verwerkt betrouwbaar.

Het contact met de Nederlandse Transplantatie Stichting is altijd warm gebleven. Zo warm zelfs, dat u vanaf 2007 voorlichting en gastlessen bent gaan geven voor de NTS. Over orgaan- en weefseldonatie, aan diverse maatschappelijke organisaties, vrouwenverenigingen en scholen in het hele land. U stond ook regelmatig met een voorlichtingsstand op beurzen en scholen, zoals de huishoudbeurs in Amsterdam en een 50+ beurs in Utrecht. U heeft hiervoor in 2007 een cursus gevolgd en deed ieder jaar een nascholingsdag. U deed dit werk als ervaringsdeskundige en liet zich niet beperken door afstand of ziekte. Het programma stopte in 2022, nadat er een nieuwe donorwet van kracht was geworden.

Na dit verhaal zouden mensen al kunnen denken: ‘Sjongejonge, heeft meneer Koopmans nog vrije tijd over dan?’ Maar u houdt ervan vrijwel al uw vrije tijd te delen met anderen. Want naast uw werk voor de Historische Kring Hoogeveen en de Transplantatie Stichting was u van maart 2006 tot maart 2018 ook nog actief bij de stembureaus in Hoogeveen. U was stembureaulid bij diverse verkiezingen, beschikbaar van 7:00 uur tot 24:00. Zo leverde u uw bijdrage aan een goed verloop van de verkiezingen in gemeente Hoogeveen. Om niet te zwijgen over alle commissies waaraan u ook nog deelneemt.

En ongelooflijk, maar waar: u heeft zich ook nog altijd met hart en ziel ingezet voor uw werk, gezin, familie, buren en vrienden. Als mantelzorger, of gewoon als steun. U biedt gevraagd en ongevraagd hulp aan iedereen die het nodig heeft. Hiermee verdient u een zeer grote bewondering. Het is dan ook om die reden dat ik namens Zijne Majesteit de Koning, u Cornelis Koopmans, vandaag de Koninklijke Onderscheiding lid in de orde van Oranje-Nassau mag overhandigen. Moge deze Koninklijke Onderscheiding een weerspiegeling zijn van de grote waardering en dankbaarheid die we allemaal voor u voelen. (tekst is speech burgemeester)