Carpe Vitam Knabbelbos ontvangt wethouder Mark Tuit: samenwerking voor een groenere toekomst


Elim-(03-07-2024)Carpe Vitam, het Knabbelbos in Elim, had onlangs de eer om wethouder Mark Tuit van de gemeente Hoogeveen te ontvangen voor een inspirerend werkbezoek. Tijdens dit bezoek spraken initiatiefnemer Dewy Mulder en wethouder Tuit over de samenwerking binnen het kader van het ‘aanvalsplan biodiversiteit’ van Hoogeveen.

Bijdragen aan vergroening
Carpe Vitam zet zich in voor de vergroening van de gemeente door het aanbieden van kennis, het organiseren van evenementen en het beschikbaar stellen van gratis bomen en planten. Dewy Mulder, initiatiefnemer van Carpe Vitam, benadrukt: “We zijn verheugd over de interesse van de gemeente en kijken ernaar uit om onze kennis en ervaring te delen om Hoogeveen groener en duurzamer te maken. Dit doen we natuurlijk niet alleen, maar juist samen, daarom ben ik altijd opzoek naar gelijkgezinden om elkaar te versterken.”

Een vervolgafspraak zal worden gepland om deze intenties verder uit te werken. De campagne ‘Red een Fruitstruik’ in mei was een eerste initiatief, waarin Carpe Vitam een verbindende rol speelde.

Werkbezoek en rondleiding
Tijdens het werkbezoek genoten wethouder Tuit en Bert Hansma, kwartiermaker binnen de gemeente Hoogeveen, van een rondleiding over het bijna 3 hectare grote terrein. Er werd geproefd van producten uit het voedselbos, vers van de plant, maar ook in de vorm van siropen en koekjes. Het Knabbelbos omvat een paardenvoedselbos, een experimentele permacultuurtuin, een bijzondere groentemoestuin, een gratis zadenbibliotheek in samenwerking met Zadenbieb Nederland en een gratis bomen- en plantenbibliotheek in samenwerking met MeerbomenNu.

Wethouder Tuit sprak zijn bewondering uit tijdens het bezoek: “Het Knabbelbos is een prachtig voorbeeld van hoe we onze gemeente kunnen vergroenen en verduurzamen. De kennis, ervaring en het enthousiasme van Carpe Vitam zijn inspirerend en van onschatbare waarde om mensen te betrekken bij de waarde van biodiversiteit en gezonde voeding. Door samen te werken aan een groenere leefomgeving, bevorderen we niet alleen de gezondheid en het welzijn van onze inwoners, maar dragen we ook bij aan een duurzamere toekomst voor planten, dieren en het klimaat.”

Lokale initiatieven verbinden
Dit werkbezoek markeert een belangrijke stap in de samenwerking tussen Carpe Vitam en de gemeente Hoogeveen, gericht op een duurzamere en groenere toekomst voor de regio.

Oproep zaden conserveerders voor biodiversiteit
Om te helpen met de biodiversiteit zoekt Carpe Vitam zadenoogst vrijwilligers die inheemse bloemen en weidepracht helpen conserveren door zaden te oogsten in bermen en tuinen om vervolgens te doneren aan de zadenbibliotheek bij de bibliotheek Hoogeveen of bij het voedselbos in Elim. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de gratis workshop zadenoogsten via carpevitam.net