Hoogeveen-21-05-2024)Donderdag 16-5-2024 was de Raadsavond over een nieuw te vormen begraafbeleid in de gem. Hoogeveen. Omdat we het belangrijk vinden dat inwoners worden geïnformeerd hebben we getracht om ten eerste onze afwegingen te onderbouwen betreft onze keuzes en ten tweede achtergrond info te geven hoe het begraafbeleid er nu uit ziet of wat veranderd moet worden.
De politieke partijen konden onafhankelijk van elkaar 4 keuzes beargumenteren. Als GB hebben we ons standpunt hierin naar voren gebracht door de volgende keuzes met argumentatie.
Onze standpunten als GB Hoogeveen
Keuze in beleidsuitgangspunten betreft capaciteit:
Het ruimen van algemene graven, welke al ruimschoots de wettelijke 10 jaar overschrijden aan de Zuiderweg en daar opnieuw te gaan begraven. Voor alle begraafplaatsen in de gem. Hoogeveen het cyclisch begraven in te stellen. Dat houdt in: ruim algemene graven jaarlijks zoveel als nodig, om ook begraven aan de Zuiderweg weer mogelijk te maken. Het ruimtegebrek is nu in bijzonder in Hoogeveen omdat Zevenberg met een paar jaar vol is (2029 ) en investeren in en op Zevenberg kost een aantal miljoenen. Handhaaf de gemaakte Verordeningen m.b.t. verwijderen van grafbedekkingen na afloop grafrechten of bij verwaarlozing van het graf bij particuliere graven, dus handhaven en uitvoeren.
Hiervoor het benodigde budget voor vrijmaken.
In de buitendorpen speelt deze problematiek minder omdat Hollandscheveld in 2019 al een deel van de algemene graven geruimd is en in Nieuwlande is een aantal jaren geleden een uitbreiding geweest.
Natuurbegraafplaats en/of natuurlijk begraven
Kort maar krachtig wij zijn voor een Natuurbegraafplaats en deze aan de markt overlaten. De mogelijkheden dienen zich aan in de buurt van Elim en wellicht onderzoeken of Noordscheschut ook hiervoor in beeld kan komen.
Onderhoud en inrichtingsniveau
We kiezen hierin voor de optie voor handhaving met goed onderhoud en daarbij een opwaardering voor zichtlocaties, zoals de entrees, belangrijke gedenkplekken en hoofdpaden.
Temeer ook de culturele en historische waarde te benadrukken.
Kostendekkende : normering
Onze keuze is laten zoals het nu is in de tarief samenstelling, laat overgebleven gelden in de post begraven en indexeer de tarieven en bij overschotten bevries deze. En ook hier geldt voer het vastgestelde beleid uit met betrekking tot Verordeningen. Bekijk kritisch de Rechtsongelijkheid tussen algemene graven en particuliere graven. Hieronder wordt dit toegelicht in de achtergrondinfo.
Achtergrondinfo
De kosten zijn per gemeente verschillend, maar in de gem. Hoogeveen is je laten begraven in een algemeen graf het aller goedkoopst van Drenthe en misschien wel van Nederland…
De kans dat het graf geruimd wordt na 10 jaar is op dit moment bijna te verwaarlozen, met name in de buitendorpen, aangezien er nooit consequent gehandhaafd is op de eigen Begraaf Verordeningen.
Datzelfde geldt ook voor de grafbedekking bij de algemene graven, deze zijn uitgegeven voor 10 jaar maar ook daar is door o.a. bezuinigingen nooit geen werk van gemaakt.
Drenthe telt 12 gemeentes en iedere gemeente hanteert weer andere tarieven maar ook verschillende uitgangspunten.
Van de 12 gemeentes in Drenthe hebben 8 gemeentes geen algemene graven, die oorspronkelijk bestemd waren voor de minder financieel draagkrachtige, althans dat was in veel gevallen. De gemeente mag geen inkomenstoets toepassen, dus inwoners met b.v. een miljoen op de bankrekening kunnen zich voor 662 euro laten begraven.
De financiën voor onderhoud e.d. wordt nu opgebracht door nabestaanden, die een graf(ven) op naam hebben staan, een zgn. huur of particulier graf.
Het vreemde feit doet zich voor in Nieuwlande, voorheen samen met Geesbrug deel uitmakend bij de gem. Oosterhesselen In 1998 bij de gemeentelijke herindeling Nieuwlande bij de gem. Hoogeveen kwam en Geesbrug vervolgens bij de gem. Coevorden.
De gemeente Coevorden besloot te stoppen met de uitgifte van algemene graven en heeft alleen nog huurgraven voor 30 jaar waar dan 2830 euro voor betaald moet worden, daarbij nog de begraafkosten van 1126 euro maakt een fors bedrag van 3956 euro.
In Nieuwlande kun je begraven worden in een Algemeen graf voor 622 euro en de kans om geruimd te worden duurt nog jaren. Immers er mogen ook geen mensen geweigerd worden uit andere gemeentes, maar voor de nabestaanden uit gem Coevorden scheelt dit 3300 euro.
De 4 gemeentes die alleen nog Algemene graven uitgeven zijn: Meppel, Borger-Odoorn – Emmen en Hoogeveen.
In Hoogeveen betaal je alleen de grafkosten 662 euro terwijl de andere drie de wettelijke 10 jaar voor een algemeen graf in de prijs doorberekenen.
Verderop een lijstje met tarieven voor de provincie Drenthe.
Hoe de gem Hoogeveen een onhoudbare situatie creëerde door zich niet aan de door zichzelf opgestelde Verordeningen hield.
Vanaf 1990 was de zgn. “eeuwige rust” niet meer van toepassing, voor 1990 betaalden de nabestaanden een bedrag en werd niet meer geruimd.
Mits het graf verwaarloosd en niet onderhouden werd of de grafrechten werden niet doorgezet. Dat betekende dat de grafrechten weer naar de gemeente gingen en bij verwaarlozing kan de gemeente bepalen dat na 1 – 5 jaar de grafbedekking wordt verwijderd. Maar de vraag of dit laatste ook ooit daadwerkelijk is uitgevoerd?
In 1998 vond de gem. Herindeling plaats en werden er 5 begraafplaatsen toegevoegd: Pesse, Stuifzand, Tiendeveen, Nieuweroord en Nieuwlande.
Van de meeste begraafplaatsen was er geen, tot bijna geen administratie aanwezig.
Dus werd met ingang van 1-1-1999 dezelfde regelgeving toegepast als in de gem Hoogeveen.
Nog steeds werden algemene graven uitgegeven, waar overigens ook inwoners van andere dorpen of elders uit Nederland in de gemeente Hoogeveen begraven konden worden voor 662 euro (anno 2024 excl. grafsteen)
De algemene graven mogen wettelijk maar 10 jaar liggen maar inwoners brachten betonbandjes aan met grind en andere versiersels, het werd en wordt nog steeds gedoogd.
Op sommige begraafplaatsen liggen al meer dan 100 jaar algemene graven en nabestaanden hebben hiervoor 0,0 euro betaald.
De rechtsongelijkheid vanaf 1990 betaalde zich uit, inwoners die een eigen graf of meerdere op eigen naam hadden staan betalen hiervoor duizenden euro’s.
Natuurlijk moeten inwoners die het echt niet financieel kunnen opbrengen geholpen worden, hiervoor zullen we eerst het Raadsvoorstel afwachten op 11-7-2024
In 2007 werd de stap gezet om een nieuw begraafbeleid te maken en uiteindelijk heeft dit zo’n 5 jaar geduurd. Verkiezingen kwamen er in 2010 en er kwam veel rumoer in de samenleving. De politiek koos eieren voor haar geld en besloot of liever nog, liet het op zijn beloop. Geen financiën hiervoor begroten en flink bezuinigen op het onderhoud e.d. van begraafplaatsen.
Dan nog even het onderhoud van het graf, dit is in de meeste gevallen een tekortkoming van de nabestaanden. Er zijn graven waarvan de bomen door het graf heen groeien. De Verordening zegt hier ook wat over maar hierbij wordt ook niet gehandhaafd omdat de financiën er niet voor begroot zijn.
De meeste Algemene graven (totaal anno 2024 2400 Algemene graven) dit waren in 2011:
-Elim (640)
-Hollandscheveld (ongeveer 600)
-Pesse ( 480)
-Hoogeveen (360)
-Nieuweroord (260)
————————————————————————–
Lijstje met begraaftarieven Drenthe uitgaande van 1 persoon 12 jaar en ouder (incl. begraafkosten en rechten van 20 jaar) voor particuliere graven ofwel huurgraven (niet helemaal exact op de euro)
Ook de vergunningen en leges zijn inbegrepen voor grafbedekking. Verbeteringen/aanvullingen worden op prijs gesteld.
1. Noordenveld 1680 euro
2.Westerveld 1800 euro
3.Aa en Hunze 2190 euro
4.Borger-Odoorn 2276 euro
5.Midden Drenthe 2337 euro
6.Hoogeveen 2868 euro
7.Meppel 3469 euro
8.De Wolden 3694 euro
9.Coevorden 3994 euro (30 jaar)
10.Assen 4266 (incl onderhoud)
11.Emmen 4761 euro
12.Tynaarlo 5103 (incl onderhoud)
————————————————————————-
Algemene graven dus 10 jaar en geen grafbedekking wel een kopsteen (incl vergunning +leges)
1.Hoogeveen 834 euro
2.Borger-Odoorn 1594 euro
3.Meppel 1649 euro
4.Emmen 2110 euro