Arend Olde en Lammie Olde vieren vandaag hun 60-jarig huwelijk


Hoogeveen-(27-12-2023) Namens de gemeente Hoogeveen bracht de burgemeester Karel Loohuis vanmiddag het echtpaar Arend en Lammie Olde een bezoek om hun te feliciteren met hun 6o-jarig huwelijk.

De burgemeester werd hartelijk door het bruidspaar ontvangen in een gezellige setting in “De Koffiepot” in Hoogeveen, en overhandigde het bruidspaar een prachtig boeket bloemen.
Gezellig aan tafel werden leuke momenten in het leven van Arend en Lammie naar boven gehaald onder het genot van een kopje koffie.

Arend Olde, 85 jaar en Lammie Olde – Zomer, 80 jaar leerden elkaar kennen op de tassenfabriek de HAMO. Zij had hele mooie benen en als Arend daaraan terugdenkt, krijgt hij nog kippenvel. Lammie nam na een aantal opmerkingen over haar benen wraak, waarop Arend dacht ‘degene die haar krijgt, is er mooi klaar mee’, toen nog niet wetende dat zij zijn vrouw zou worden. Vandaag zijn ze 60 jaar getrouwd en ze willen elkaar voor geen goud missen.

Het stel kreeg verkering bij de boom tegenover café-zaal Mol (De Molle) in Hollandscheveld, waar Arend regelmatig kwam om iets te drinken. Op een avond in april van 1963 vroeg hij aan de broer van Lammie om haar op te halen. Haar broer bracht haar op de brommer naar de boom waar Arend op haar stond te wachten. Nadat ze de hele avond samen hadden doorgebracht was het ‘dik aan’.

Kort daarop tijdens hun tweede ontmoeting werd er al gesproken over verloven, zelfs trouwen en zo geschiedde.

In augustus van datzelfde jaar gingen ze zich verloven en ze trouwden aan het eind van dat jaar op 27 december.

Hun eerste woning was een salonwagen in Hollandscheveld, achter de woning van zijn ouders, waar in 1964 hun dochter werd geboren. Niet lang daarna verhuisde het stel naar toen nog De Nachtegaal in Hoogeveen, waar ze een tussenwoning betrokken. Er werden nog vier kinderen geboren, twee zonen en nog twee dochters. Jaren later pakten ze nog één keer hun boeltje bij elkaar en gingen van de tussenwoning naar een hoekwoning in de Nachtegaal, hier wonen ze nog steeds. De naam van de straat is inmiddels veranderd.

Hun gezin werd groter, de kinderen kregen partners en zij kregen kinderen. Arend en Lammie hebben inmiddels 9 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Arend lacht en zegt: “hier hebben wij niets voor hoeven doen”.

Als je zolang samen bent deel je naast de liefde en de leuke dingen ook verdriet met elkaar. Zo hebben zij veel te vroeg afscheid moeten nemen van hun schoonzoon en kleinzoon, waar ze nog steeds veel verdriet van hebben.

Arend heeft altijd hard gewerkt en zegt het sinds een paar jaar rustiger aan te doen. Hij is graag buiten, geniet van zijn tuin en vijver. Lammie daarentegen is na hun huwelijk gestopt met werken buitenshuis en was thuis voor de kinderen. Samen heeft het stel in de avonduren handtassen gemaakt, bankstellen en stoelen bekleed. Ze waren samen altijd bezig. Lammie is nog volop actief, vliegt overal heen, staat voor iedereen klaar, doet vrijwilligerswerk en gaat graag naar de bingo.

Het diamanten paar zegt dat ook hun huisje wel een kruisje heeft, maar als er echt iets is staan we altijd weer voor elkaar klaar. Ze hopen nog jaren te kunnen genieten van elkaar en het gezin.

Foto: www.focusmetpassie.com