Amnesty Hoogeveen start schrijfactie met hijsen mensenrechtenvlag

Hoogeveen- (04-12-2023) In december organiseert Amnesty Hoogeveen weer de schrijfactie Write for Rights. Die staat dit jaar in het teken van het 75-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Op zaterdag 9 december om 12.30 uur wordt daarom de mensenrechtenvlag bij het gemeentehuis gehesen. Daarna vindt van 13.00-16.00 uur de schrijfactie in de bibliotheek plaats. Ook op diverse scholen voor voortgezet onderwijs en mbo in Hoogeveen wordt meegeschreven.

In 1948 namen de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan. In de verklaring staan dertig rechten die voor ieder mens gelden. Denk aan het recht op leven, vrijheid en veiligheid, het recht op onderwijs en het verbod op martelen en slavernij.
Aan het 75-jarig bestaan van de verklaring wordt aandacht besteed door het hijsen van de mensenrechtenvlag bij het gemeentehuis. Aya Wolting, voorzitter van Amnesty Hoogeveen, zal hierbij een toespraak houden. Aansluitend vindt Write for Rights in de bibliotheek plaats. Burgemeester Karel Loohuis en bibliotheekdirecteur Roy de Witte zullen de schrijfactie aftrappen.

Write for Rights
Tijdens Write for Rights kan eenieder brieven schrijven naar de autoriteiten van een land waar mensenrechten worden geschonden. Als er vele postzakken met brieven tegelijk binnenkomen, oefent dit druk uit om de situatie te verbeteren. Regelmatig gebeurt dit ook.
Ieder jaar wordt er voor tien mensen geschreven. Om hen een hart onder de riem te steken kan ook een kaartje worden gestuurd aan hen of hun familie.
Steeds meer scholen in Hoogeveen wijden jaarlijks rond 10 december lessen aan Write for Rights. Zo doen dit jaar de Groene Driekhoek van RSG Wolfsbos, de Windroos (vso) van RENN4, het Praktijkonderwijs van het RVEC en het Alfa-college (mbo) mee met de schrijfactie.

Voor wie schrijven we dit jaar?
Dit jaar kan worden geschreven voor de zoon van Ana Maria Santos Cruz uit Brazilië. Haar zoon heette Pedro Henrique. Pedro streed tegen racisme en politiegeweld. Agenten hebben hem beschoten toen hij thuis lag te slapen. Aan de verwondingen is Pedro overleden. Ana Maria wil dat de moord op haar zoon wordt onderzocht. Bovendien wil ze dat de daders worden berecht. De desbetreffende daders zijn nog steeds werkzaam bij de politie. Ana Maria wordt zelf ook bedreigd. Ondanks alles geeft ze de strijd niet op. In de brief wordt de officier van justitie opgeroepen tot het starten van een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek.

Schrijfpakket voor thuis
Amnesty nodigt eenieder die mensenrechten een warm hart toedraagt om mee te doen met de actie. Bent u hiervoor op 9 december niet in de gelegenheid, dan biedt de werkgroep de mogelijkheid om een schrijfpakket aan te vragen. Dit kan onder vermelding van uw naam en adres bij Hilde Kerssies, e-mailadres: hildekerssies@gmail.com en telefoonnummer: 0528-277345. Amnesty Hoogeveen verzorgt de verzending van de brieven/kaarten en neemt de portokosten op zich.