Aandacht voor toekomst en omgeving binnen én buiten Bentinckspark


Hoogeveen-(20-11-2023) Op donderdag 16 november vonden er veel mooie dingen plaats binnen én buiten schoollocatie Bentinckspark van het Roelof van Echten College (RvEC). Terwijl het schoolgebouw gevuld was met 4havo- en 5vwo-leerlingen van vijf VO-scholen, liepen de leerlingen uit klas 1 t/m 3 (havo en vwo) en leerlingen uit 4vwo een dag mee met iemand uit hun omgeving. De leerlingen uit 5havo en 6vwo waren actief in maatschappelijke dienstverlening, samen met Stichting Present. Een waardevolle dag!

Op locatie Bentinckspark vond een studiemarkt plaats, waar leerlingen uit 4havo en 5vwo van vijf verschillende VO-scholen uit de regio meer te weten kwamen over mogelijke vervolgopleidingen en beroepen. Bij de verschillende ‘marktkramen’ werd veel interessante informatie opgehaald.

Kennismaken met beroepen
Ook voor alle leerlingen uit de klassen 1 t/m 3 (havo en vwo) en 4vwo stond een kennismaking met misschien wel een toekomstig beroep op het programma. “De leerlingen hebben een dag(deel) meegelopen met iemand uit hun omgeving”, legt decaan en docente Marieke de Jonge uit. “In deze activiteit kwamen burgerschap en loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) mooi samen. Op een heel laagdrempelige manier konden leerlingen kennismaken met een beroep of opleiding. De leerlingen uit klas 1 en 2 namen vooral een kijkje op het werk van een ouder of ander familielid. De derdejaars en vierdejaars leerlingen konden ook verderop in hun netwerk kijken of een onderwijsinstelling bezoeken. Deze week blikken de leerlingen met hun mentor terug op de meeloop dag: wat hebben de leerlingen gedaan? Wat was leuk en wat was minder leuk? En ook belangrijk: wat hebben ze door deze activiteit (over zichzelf) geleerd?”

Maatschappelijke bijdrage
De leerlingen uit 5havo en 6vwo gingen ook op pad. “Zij hebben een maatschappelijke bijdrage geleverd in samenwerking met Stichting Present”, zegt docente Annebeth Zilverberg. Het RvEC en Stichting Present hebben een samenwerkingsovereenkomst en zetten zich samen in voor een ander en voor de maatschappij. “In groepjes zijn de leerlingen aan het werk geweest bij achttien verschillende activiteiten. Een groep leerlingen heeft in een verzorgingshuis geholpen bij een schildermiddag en een groep jongens deed mee met een speciale ‘mannenclub’ in datzelfde verzorgingstehuis in Hollandscheveld. Andere leerlingen hebben het Beweegpad Westersluis schoongemaakt en er was een opruimactie in de Zeeheldenbuurt.” Een leerling uit 6vwo zei na afloop: “Een jongen uit 5havo liep gearmd met een vrouw over de markt. Deze vrouw vroeg hem zijn adres: als hij slaagt, wil ze hem een kaartje sturen.” Kortom, een heel gezellige en waardevolle dag!